24歲想retake Dse 望一圓大學夢

482 回覆
774 Like 40 Dislike
樓主 你想讀就去讀啦
諗好想讀咩科 第時出嚟做咩
屋企又冇經濟負擔就ok

不過都想提一提你
就算讀完U出嚟 收入可能唔會同宜家差好遠
如果唔係專科畢業 又唔係入政府/大公司做嘢 可能都係得嗰萬零蚊一個月
有同學反而讀職業進修課程 賺得仲多
睇你想要咩
https://hkbuhk.ca1.qualtrics.com/jfe/form/SV_6x4BfVvArb0GlXT
跪求各位巴絲幫我做份fyp問卷
對象係有用緊mobile payment嘅大專生
Jupas ar唔係non jupas
我好多OU bba fd都20 21分
讀IVE 啦
當年dse得13分
係ive 鳩讀左兩年
駁返入大學
我真心唔撚信
會考10分講到DSE咁撚輕鬆唔駛讀咁

利申會考20分 有溫書有比心機先DSE拎到28分
想做就做
識人30歲先讀大學
加油 支持你follow your heart
唔信咪唔好信
鼓勵下樓主又唔得
鼓勵可以呀

但唔好講到好似唔駛溫書就做到咁
btw 我同你背景差唔多 都係做咗幾年嘢先take返dse
識人

Retake一年
Asso一年之後quit
轉asso讀兩年
冇Ugc offer gap year 廢青一年
入返八大ugc乞食科 year 2

預計26歲左右畢業
得罪講句
讀書既回報同努力唔一定成正比
我入到HKU 先知道有d 仆街係一讀就識
有d 仆街係睇兩眼就記得哂
每個人能力都唔同
唔需要去同人地比較
入返八大ugc乞食科 year 2
點做到
努力呀
我廿七歲先讀大學 三十歲先畢業
雖然大學有九成課程都係垃圾 但的確有一成係會開闊眼界
唔會, 但係有冇諗過dip/ high dip/ asso > top up?
報太空part time hd先, 再上pt top up
利申:25歲報pt hd,28歲degree grad
呢間都唔錯
Master ? 定bachelor
點溝女?
哪有女?

但如果係讀OU 都有好多唔係十八廿二嘅學生
呢幾年嚟有冇更清楚自己鍾意邊瓣?
2010會考,2012AL,2013DSE,2015DSE,2019 u grad。

只可以講依家考DSE入U比以前容易好多,單純睇考生人數就知
接受現實不如創造現實
真係想咪做
credit transfer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞