24歲想retake Dse 望一圓大學夢

482 回覆
774 Like 40 Dislike
你咩升學path?
At least呢一年都唔洗諗住做pilot啦 cathy停晒recruitment 諗下做其他野先啦
後門可以今年9月就開始讀
你考dse已經要等下一年
仲未計如果你考唔夠分
咁耐冇讀真係一年就可以pick up 返?
最後真係衰咗咪曬咗兩、三年
樓主都唔係細
點解唔俾條直接啲嘅路佢行?
你意思係80後既頭幾年出世?

屌,我以為80幾歲Sor
亞洲地區就係有一種固定概念
要求升學path 要一浪接一浪
話比人聽30歲先大學畢業
10個有9個反應都係「哇咩你咁大個人先畢業仲未出嚟做野」
好似18歲入大學,22歲畢業係理所當然
如果條path唔係咁樣嘅話好似成為千古罪人

你面對到呢種壓力,屋企人又體諒支持嘅話就去馬啦
進修又唔係有罪
講得好
我30歲報second master
唔會
學無止境
我見過人26-7歲retake dse
入撚咗U
我係過來人 好明白你嘅心情

第一次DSE 16分 讀左兩年自資學位發覺唔啱自己quit

之後打咗1年垃圾工 做下廢青 發覺唔可以成世咁

21歲返返去shitty 讀asso 因為覺得好愧疚屋企 嘥咗屋企好多錢 亦都睇住屋企人越嚟越老
於是我好努力咁讀 最後distinction 畢業 兩年攞咗多過asso 學費嘅scholarship
入番八大ugc 今年終於畢業啦

寄語:唔好理人哋點睇 讀asso揀啱自己興趣嘅話幾好 後門咪後門 加油
用mature student 經non jupas入la
Follow your heart , 加油💪🏼
我都係dse唔高分入唔到大學
但我最後簡左一路做野一路讀part time degree
雖然係冇其他人讀asso/hd個d識到同歲嘅朋友
每日做完野再讀書真係好辛苦,但起碼我覺得自己賺左工作經驗先
原本諗住搵多幾年錢,就去外國working holiday練習下自己d英文,順便睇下搵唔搵到office工,搵唔到就當體驗下生活
但而家個肺炎都唔知會搞幾耐
由入唔到U變物治,仲要係半工讀既自修生,真心勁
想做就做啦 唔好用香港人做指標
可能唔多唔少都受儒家思想影響
香港好多人都鐘意安逸
遲個職、讀個書都要唸會唔會影響一世
只要你個幾年唔係Hea99過 實有得著既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞