24歲想retake Dse 望一圓大學夢

482 回覆
774 Like 40 Dislike
咁多留言竟然個個正面意見
嘩屌我當你retake一年讀書4年之後就快30歲先出嚟社會做野,30歲起步做assistant

如果係非專科,其實你可以揀的工其實都係一鳩樣,係睇你點包裝自己
D老細通常亦只會覺得你29歲先畢業好撚古怪
D女會覺得你29歲仲係freshgrad做乜撚
而你荷包如果30歲都仲係無幾個錢,基本已經唔使諗以後點買樓結婚養小朋友

講真除非係富二代唔使諗返工想完成童年夢想,如果唔係我諗唔明呢個選擇有乜好處

講真我細個都好想知道中學考第一係咩滋味
咁唔通我宜家30歲先返去讀中學咩
Mlt?
我之前讀OU到Y3因為某啲原因申請左退學
依家搵到份有興趣發展落去既行業
就想讀翻full time degree順便圓下夢
不過都好掙扎下

畢竟U life都叫做體驗過下(雖然係鯨大 無hall)
為左體驗做大學生既感覺而無左4年工作經驗同人工
我覺得又唔多抵

如果依個真係你不能釋懷既夢
咁你就去追啦
80頭好老咩
fd >hd/asso >top up degree會更好
同樓主差唔多情況 而家讀緊asso
之前返工真係hea下hea下又一年
當俾個機會自己重新行過呢條路
樓主加油呀 唔好再俾將來嘅自己後悔
以為入錯討論區,
以前大部份人一定會話太遲,
30歲fg等於21歲fg人工, 要用多好多年先追得返, 不如直接出黎做藍領好過
打錯 唔係top up, 係八大
怕咩 我22先讀year1 畢業都26
點解咁多後門狗教人行後門 行正門好好睇睇 點解要教人行歪路 自己廢又唔好攪人喇
ou,city ee engineering 未入到囉
讀完ENGINE想重新讀多科醫療科
我都怕太遲起步
Never too late
好睇冇用架,
做到自己想做嘅野未得
大學諗住報咩?
我當年都係會考衰咗,讀ive 一步步讀上去,30歲先master畢業,其實最緊要係行出第一步
可以諗下入asso/hd Year 1 爆4上返UGC
我試過,用mature身分報 教大year 1 bachelor唔收
經 Interview,面試官有少少主觀,多不確定性

經 Dse 好處係唔洗畀人審犯咁問 ....
支持!有心永遠都唔怕遲!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞