24歲想retake Dse 望一圓大學夢

430 回覆
729 Like 40 Dislike
咁多留言竟然個個正面意見
嘩屌我當你retake一年讀書4年之後就快30歲先出嚟社會做野,30歲起步做assistant

如果係非專科,其實你可以揀的工其實都係一鳩樣,係睇你點包裝自己
D老細通常亦只會覺得你29歲先畢業好撚古怪
D女會覺得你29歲仲係freshgrad做乜撚
而你荷包如果30歲都仲係無幾個錢,基本已經唔使諗以後點買樓結婚養小朋友

講真除非係富二代唔使諗返工想完成童年夢想,如果唔係我諗唔明呢個選擇有乜好處

講真我細個都好想知道中學考第一係咩滋味
咁唔通我宜家30歲先返去讀中學咩
Mlt?
我之前讀OU到Y3因為某啲原因申請左退學
依家搵到份有興趣發展落去既行業
就想讀翻full time degree順便圓下夢
不過都好掙扎下

畢竟U life都叫做體驗過下(雖然係鯨大 無hall)
為左體驗做大學生既感覺而無左4年工作經驗同人工
我覺得又唔多抵

如果依個真係你不能釋懷既夢
咁你就去追啦
照去讀 但唔建議你考dse 曬時間
除非你對dse好有把握又想入神科
讀Asso/high dip會好啲 比較適合年長啲嘅人。

當初我又係全考dse衰咗到20先讀返asso
最後我都入返Shitty 24先grad 依家gpa都入dean list

之前班朋友成日笑鳩我曬時間做廢青
成日講佢哋乜都冇已經早我幾年出嚟做嘢搵錢乜乜柒柒
講真人都只係會睇結果
你撈得掂嘅咪話你有料
唔掂嘅咪笑鳩你廢
「實際啲」係佢哋阻止你發展嘅說話嚟
因為佢哋自己都做唔到
唔會expect背景相似嘅你會做到
諗深一層就會發現
佢哋乜柒目標都冇 錢又唔係儲得多
又咪一樣「浪費人生」
既然都係曬時間 不如讀返個U拎返張cert

佢哋可能都仲會覺得讀完 又點啫 咪又係個普通大學生
啱㗎 周街都係大學生
最終 都係睇你有幾渴望成功
搵工做嘢方面你會勁push自己
因為你唔會想再仆街多次比朋友笑戇鳩
會谷到盡一盡
motivation完全可以放心
Keep住搵路數 唔好局限自己
多方面發展 攞多啲經驗
成功率一定比其他人高

工作方面
我自己都認同讀書唔係最重要
唔讀書人生可以照繼續
例如你想做裝修 要張cert嚟把撚咩
然而 事實上有啲工真係要u grad先入到行
有啲情況升職都需要
冇咗張cert又會少咗啲選擇係真

冇錯做嘢做咗耐 張cert價值就會少咗
咁你都要入到行先得㗎

大學嘅經歷/識到嘅人會令你眼界唔同咗
返工都可以
但兩者其實係有啲唔同
例如創業係要識人 係要有idea
資源都係睇你點運用點去攞返嚟

作為老屎忽嘅你會比同齡人更認識自己
因為你比佢哋花更多時間去摸索
將來就會發現呢個轉變係有用

唔洗太介意身邊人點睇
你最清楚你自己係邊個
有咩優點缺點
要點optimally發展自己嘅人生
屋企冇乜負擔嘅 自己搞掂 想做就去做

利申返 u life就唔好ff太多 係冇
80頭好老咩
fd >hd/asso >top up degree會更好
同樓主差唔多情況 而家讀緊asso
之前返工真係hea下hea下又一年
當俾個機會自己重新行過呢條路
樓主加油呀 唔好再俾將來嘅自己後悔
以為入錯討論區,
以前大部份人一定會話太遲,
30歲fg等於21歲fg人工, 要用多好多年先追得返, 不如直接出黎做藍領好過
打錯 唔係top up, 係八大
怕咩 我22先讀year1 畢業都26
點解咁多後門狗教人行後門 行正門好好睇睇 點解要教人行歪路 自己廢又唔好攪人喇
ou,city ee engineering 未入到囉
讀完ENGINE想重新讀多科醫療科
我都怕太遲起步
Never too late
好睇冇用架,
做到自己想做嘅野未得
大學諗住報咩?
我當年都係會考衰咗,讀ive 一步步讀上去,30歲先master畢業,其實最緊要係行出第一步
可以諗下入asso/hd Year 1 爆4上返UGC
我試過,用mature身分報 教大year 1 bachelor唔收
經 Interview,面試官有少少主觀,多不確定性

經 Dse 好處係唔洗畀人審犯咁問 ....
支持!有心永遠都唔怕遲!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞