24歲想retake Dse 望一圓大學夢

482 回覆
774 Like 40 Dislike
唔會啊!
加油啊支持你
支持樓主!!
唔好俾香港社會觀念束縛咗,的確有人會笑其他人過咗某個歲數先讀大學,但佢哋通常都係比較膚淺嘅人,唔使理。
每個人都有自己嘅步伐,無負擔嘅想做就做 ,年齡唔應該係限制 !
再retake retake完 唔得知自己係咩程度
讀得到AL既人CE都起碼有幾科B/C
考DSE既ELECTIVE拎5以上無難度
只係需要知個試點考
而家既DSE問既野同CE一樣咁淺
只係TOPIC成日轉黎轉去
我記得我果時中學個SIR都係無操過AL既PP
見到D所謂"AL"TOPIC都係照本書講完就算
結果出到去考一樣係夠做
https://news.gamme.com.tw/1676830
日本人放棄夢想既年齡係24歲
唔好諗住你仲有得諗阿
你今年唔去試你就以後都唔會再試架啦
你呀?哈哈
加油
我因為好多事搞到依家24歲先讀Yr2
畢業應該成26 27歲..
不過都堅持左咁耐 就決定繼續努力讀埋佢
始終都係想出嚟搵工多嘢揀啲
考完dse 報part time degree 有咩選擇
07會考 14分 中英數肥哂,之後讀i大,同年retake中英數,12 分。 combine cert 去鯨大讀acct 今年28歲拎埋牌
利申比正常人讀快左兩年,big 4。勿相認
支持
想做就去做啦
asso hd la
big4做?
24歲仲好後生,大把讀retake+hd既人上番u 都已經22~23歲。有心唔怕遲。
你到50歲嗰陣諗番起就會覺得唔係一回事
我老豆因爲興趣 已經成50嵗都仲讀緊
直頭試過比其他學生問係咪prof
係經咩途徑入?
屌你係咪曲架
唔係啦

個同學話後生就已經想去留學
但後生無錢,結咗婚又要照顧屋企
結果等到六十幾先可以圓夢
我好敬重佢㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞