24歲想retake Dse 望一圓大學夢

482 回覆
774 Like 40 Dislike
mature student啦
你用dse入要浪費好多時間係大學啲無謂野度
每間u都有啲無謂野
拎住16分 去報asso 再上degree 會快好多
你報完dse,溫書再考 都已經浪費左一年
基於你離開左個學業制度一段時間,有啲野已經變左。萬一失手呢?又再考?又再曬左時間
而且考dse個心理壓力好大,以前中學就成班同學一齊溫書就有動力,而加自己一個溫書動力好弱
Asso上就唔同,只要努力都上到degree
Mature student 點入?
重點實質點樣申請mature student
Hall G都要錢
Mature點入?
research咗mature student勁耐都唔明點入囉
收皮啦垃圾仇女撚 講到咁多著數有本事咪變性囉柒頭
早幾年都有同妳一樣既爭紮
不過DSE>本地大學真係要投資好多年時間
所以妳應該要問自已係想完大學夢定有張沙紙升職多D

要(至少)一年DSE + 四年full time, 妳要投資五年人生
得到既係一張靚D既沙紙同四年大學生活
但五年既人工同工作經驗都係一個幾大既opportunity cost

只求沙紙既話有part time制既OU/學店topup degree
半工讀就人工+工作經驗+學歷兼得
雖然張沙紙無咁好睇, 不過工作經驗越多張沙紙就越唔重要, 有就得
同埋半工讀....老老實實都幾非人生活

不過我揀左第三條路........
我21歲
今年retake
其實遲d grad 未必係壞事
如果當年中學grad一take過入u
如無意外應該今年grad
今年咁嘅情況應該搵唔到工
所以讀多幾年書唔係壞事
仲考慮?再考慮就再遲多一年
讀書幾耐都唔會嫌遲
btw ching未必使jupas入U 上網搵吓non-ju資料
唔會 讀書冇分年紀
師兄你80頭?睇你文字咁年輕既,或者咁講,唔似咁老
算吧啦 大學又點
Retake dse 不如讀個有用課程仲好
中文要背範文,fyi
想做就做啦 唔做過唔心熄 第時會後悔 所以要有自己既堅持 太介意人吔既眼光呢世都做唔到 我都老過晒啲同學仔 但我唔識都會問佢吔 不恥下問 冇咁聰明咪勤力小小 同年既都出晒黎做野 不過我今年都畢業 連實習個人工巳經高過同年冇讀過U既人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞