[工程屍]2020準見習工程師搵工情報&失業調查(22)

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
唔係考唔到 係廢事考 唔係engineering council, hkie認的degree已經可以直接收皮 即係乜春新特蘭個啲

你間公司有冇人肯簽又一個問題 簽完考又要寫文又見board 好多人知足都廢事煩

最重要年年仲要交幾千蚊會費 大判做到咁上下 R埋ot 幫辦都4 5皮人工 好多人心足都廢事煩
巴打幾時first in?
17/3
早你一星期,佢話要等2-3個星期
睇黎應該收左皮
好正常姐下話 應該冇7成 年年好好人黎見e3/ae 求我地公司收

我係做上面其中一間
而家skype見工
未必既 可能做野慢呢. 應該過兩三日問下hr
build king係build king集團 隨時奶野唔係做build king 叫你過對面間利達
鬼頭年代,你有大粒佬做 sponsorship 基本上89成俾你 pass,除非你 interview 唔出聲
所以由古至今都係要奶,香港工程界傳統黎
其實而家都係
Panel 見到簽你條友唔知乜水 直接碎紙機

唔知乜公司 規模細 直接碎紙機

大公司 簽你條友有江湖地位 多門生 只要出到聲
i go to school by bus都pass
打俾hr問下?
clp mtr 穏勝
個市差左,咩都狗衝
你幾時in 嫁~ 打比hr問下?
咁依家咁嘅環境一定會遲啲架啦
同埋出左offer唔係個個都accept架嘛
大把N手飯
真心咩
我果陣in 乜鳩都唔識答都有n手飯
最尾冇去到
個人認為fg唔怕揀(屋企等開飯除外)
有同學做WSP都話唔係個個捱到ot
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞