[工程屍]2020準見習工程師搵工情報&失業調查(22)

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
巴打你去其他工程post推會有用啲
在座咁多入面好多都係等grad

我哋唔似OT/PT呢啲職業咁樣
一畢業就有個牌喺度

上面亦都有講到要考MHKIE可以有幾難
就算俾你考到其他學會嘅牌
你都要轉到返嚟HKIE先至可以做選民

我哋唔係唔知呢樣嘢
而係喺呢個階段我哋根本就做唔到

Anyway 大家有一兩個閒錢嘅話嗌下黃店外賣
當係開拓下自己味蕾同幫下同路人

自認係藍/紅嘅話就當我廢噏啦
聽聞由grad去到考到牌平均要十年以上
仲要識有牌既人肯幫你簽
你先叫做有機會考牌
真係諗都唔洗諗fg會登記到
行外人唔識 唔好意思
不過大家都記得要登記做選民
Already
BS既FS同Fire engineering有少少分別嫁wo
Ching你有?
求問 有咩分別
未grad鳩估
fs應該係嗰啲sprinkler, hydrant system... cop寫到明既系統
fire eng應該係performance based approach下既system design, 根據fire simulation而設計既system, eg: smoke extraction system
有錯請指正
依個時勢仲請幾十個
請得多養唔掂就炒
有哂前科
其實今日已經炒緊
我有offer 了

市道唔好更加要逼走d貴既,換班平D既
炒一個pm換三四個grad e
3月中first in 完,到依加都冇second in,係咪姐係含左
有位巴/絲打已經答得差唔多
補充多少少,bs fs係design d sprinkler head, flow rate, sprinkler tank, pipe routing,etc,但唔洗用modelling去simulate
fire safety係要用model去simulate,同埋要理MoE個d

但講實話,香港係唔需要fire safety,因為則師已經會做埋呢樣野,亦無乜大project需要做到要用modeling同無乜公司會有呢個位,2隻手指數得哂。

Btw,唔好以為modeling就好好玩,可以同你講你完全唔好玩,平時當娛樂就好玩,但現實返工唔會比你用咁多時間sim,sim一個model(用部超級電腦都可能要2-3日,視乎幾大),整錯又要嚟過,當你sim完重要整report。所以其實唔好覺得modeling好得意
係嫁,出到去個mesh就要更細,sim既時間真係不得了...

所以啱啱個位巴打要分清楚佢想做邊種,但行內請bs fs一定多過fire eng.,可以講係以n倍嚟計
香港真係則師做埋fire eng.個部份,bs fs真係做design routing, 畫schematic,計下tank size個d
咁我再考慮下接唔接個offer 啦
但如果真係有興趣,有咁既機會就去做啦我有興趣都入唔到得1-2個位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞