[工程屍]2020準見習工程師搵工情報&失業調查(22)

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
除左ATAL比較好之外,間間都差唔多
個人喜好:JEC=REC>金門E&M>FSE>其他皇家判(力佳,恆安,integral...)>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>中機
咪又係靠返工學番嚟,唔通真係靠讀building 學番嚟咩
但CIOB個牌真係有少少過譽囉
同問
如果畀你哋揀你哋會揀 ARUP 定係 HipHing ACO
唔洗問一定Aarup
ARUP for sure,consultant 之中比較輕鬆
HKIE passing rate又高,又容易入番政府
諗唔到有邊行既好似工程界咁反智,政府工人工高過私人市場咁多
喺私人市場太低
如果你同WSP狗比較既話
我個frd 有年好似加五舊水
Sub仔邊有咁快請人
個人認為做sub仔學野快過consultant
c0仔
安裝野,地盤野比較易上手,始終手板眼見功夫
Consultant d spec多到你記唔到
Consultant 出tender drawing ,比個design intent出嚟
sub仔再based on consultant 既drawing再develop 出shop drawing
Main Con再集合全部sub仔既drawing 出combined services drawing
一個月多五舊,一年多六千,真係要多謝老細
Consultant 岩岩chartered 完先得3皮
做Main Con 5年內一定去到
但consultant Chartered 完而又成功入到政府就屌打番builder
各位想先苦後甜定先甜後苦,就慢慢諗下啦
Consultant 考完牌寫包單入政府你就唔會見到 consultant 入面有 SE Asso Asso director, 個個衝哂入政府呢,仲未計 Client side PM 果班 有牌又入到政府係極少數,仲有大多數有牌係苦海浮沉緊
我見Sub仔都係郁左郁右
幾年後呢個世界發生咩事,冇人會知
而且冇人敢保證先苦一定會後甜

眼見好多先苦後苦cases
我唔知,我冇offer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞