[工程屍]2020準見習工程師搵工情報&失業調查(22)

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
唔一定變到長工
變唔到長工果啲唔少去左顧問
做到長工就考埋牌直上 E
見到咁多人想入consultant得啖笑 轉行啦
乾收銀唔係好有前途咩
見過入左勞記做 OSOII
講真 engine雖然辛苦
但好既係意家都算難失業
至少有sub仔請
乾收銀邊間最好做?係咪wsp?
正路就Arup aecom wsp meinhardt
WSP人工高,福利好,career path好好
識揀一定揀wsp,wsp咁多錢請高層,連arup都摺緊
工都揾唔到
見個post 咁多人問wsp就知搶手啦!
點解呢個post咁多人未入行講到考牌咁易,係職場捱返幾年就可以拎牌入政府享受埋下半世
工程考牌除左工作經驗,溝通技巧同英文能力都係決定你有無資格拎到個牌嘅因素。情況就好似你地依家搵工,年資同gpa一樣只係入場卷,最後成唔成功都係睇你過唔過到professional assessment

我想強調工程師個牌唔係單靠做嘢捱出黎架,唔夠料既人俾你捱到可以行mature route,都唔會過到professional assessment

得罪講句,如果真係有心係呢行發展,讀書果陣就應該會主動諗方法讀好佢 練好啲中英文 等自己畢業爭到份好工,依家就唔會係呢個post叫春,問人低gpa點搵工 得閒照下鏡,諗下自己有咩資格同自己捱埋呢幾年就可以拎埋個牌,過啲好生活
嘩屌 呢個堅係真
仲有機會同際遇
Ching 屌得好
你講咗啲大家唔敢面對嘅嘢出嚟
只可以話時代唔同左,考牌只會越黎越難

EC part 2 年代係簽出黎,識人好過識字
依家真係考出黎,又要識人又要識字

收夠會員人數,好自然就會玩嘢收緊限制番個人數
同意,做人要有自知之明。
好後悔唔夠努力
留意到巴打你好似好想做consultant咁
係咪有咩誤會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞