[工程屍]2020準見習工程師搵工情報&失業調查(22)

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
換個角度睇 乜都要識 大部分人廿歲尾先考到既牌先值3皮幾
專業黎講性價比好撚低
如果想追求工程師應得嘅尊重同待遇,不妨放眼世界,出去行一轉,你會發現其實世界各地都需要有實力嘅工程師,而且待遇無香港工程界咁壓窄,至少會對你似番個人
學師兄話齋出外國走轉
可能有好啲前途嘅

係香港做專業人士個個都係甘捱嫁啦
精算師會計師都要一路考試一路OT做嘢
岩岩考完個牌又咪得3、4萬..

鬼叫我哋唔係律師醫生
但比你做個D職位又有嗰個職位嘅壓力
其實想請教下 外國 做BS 有冇得撈架?
或者應該問佢地缺唔缺BS engineer
大部分人?更多人成世都考唔到
BS 唔太缺,因為歐美地方啲樓相對易起,同歐美地方工期長,慢慢起,所以啲人先可以準時收工去 pub 飲酒吹水

反而 electrical 同 mechanical 就有需求,因為外國好多工業發展,好多 plant 同廠房要起同保養,唔似香港淨係得 building 咁單一

其實之前香港有批人食正杜拜條水,過去做左幾年已經夠下半世生活,所以眼光放遠啲,唔好淨係 focus 喺香港
再次留名
做到狗咁
要幾撚絕望先會想入WSP想到咁
明明早兩年個個當水泡
冇計㗎
今年咁少offer
Aecom 乜消息都冇
依家咁早出offer架咩
我果陣都成6月先有第一個offer
去到七 八月就會快啲架啦
定啲黎啦
有冇人已經收到atal second in?
我記得aecom 舊年都係好早就出offer 㗎wor
政府grad e 年年一堆堆咁炒
之後叫哂春求兩電一鐵 迪迪尼 海狗收留
有啲5間都唔肯收 最後要做arup
賣鞋都不差 做到有幾個係閻王到簽到份永久約
其實都簽出黎 直接睇你咩公司咩人幫你簽已經決定左你有冇牌 個interview都係做樣
入狗鐵而家駛唔駛政治審查
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞