[工程屍]2020準見習工程師搵工情報&失業調查(22)

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
到底有幾多人報咗協興ACO
Ching 恆安又同唔同新輝
佢地officer個post真係幾好做,好快可以升到Assistant Project Manager
同期入去由grad E做起都只係做到去E/SE
報左咁耐咩消息都無

1月尾報
Sub仔嚟
話哂新記皇家判,都叫唔錯啦,十仔黎講
識個讀BS出身既 但做得呢d位你預左英文要好
新世界是咪dead左
想問Arup transport有冇人收到offer?
但係Maincon唔係人工多數都升得慢咩?
同埋早起+OT 工時都唔係好得consultant幾多
Main con 多左嘅錢就係買起你啲時間
Consultant 每年加人工多過main con?
同埋你未見識過consultant 通頂出email啦
衝 Tender 朝九晚五都好閒啦
講緊係朝九直踩到第日晚五
Everlight 係 shk
如果冇得揀
電Sub仔又點排
有無人知點報到新輝?

利申 下年grad
其實唔洗理scheme
協興呢個位唔係志在訓練出一個professionals
佢係想比自己親生仔快d坐上pm位

所以你與其問 你e&m行到scheme但唔知算唔算related subjects
不如問返你自己 你對pm工作識幾多先
如果你知pm做乜 而你讀既書又幫到份工 咪related囉

我舉例 做得site agent/pm位 一定係地盤最大粒果幾件 paper work同site work都一定要識玩

點交份cvi連埋shop drawing比BD批/as built drawing比建築師批呢? (civil知識)
點claim 錢 claim工期呢? (qs知識)
點加快進度改program呢? (bem知識/civil知識)
等等

基本上 我就咁數 似乎E&M真係唔太關pm份工事喇
不過你如果發現有學到相關知識 又唔心死 咪試下報囉
Interviewer到時會睇到你有無料架啦
咁睇黎我都係死心算唔熟pm又無相關知識
感謝巴打詳細解答
做大判PM 所有野都要好熟同程序都要好熟同識,無話讀咩出身唔做得,PM d唔熟 會比醒少少上家同下家玩死,起唔到貨。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞