[工程屍]2020準見習工程師搵工情報&失業調查(22)

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
識2個second up city仔做aecom
校名最多比你係校園台打飛機
出到社會 唔好咁膚淺啦

再講 ceg都有city啦
政府建築師都有珠海仔啦
Interview就見到有無料架喇

UST Mech真係多左好多(有D仲係Dual Degree)
而且個底都幾好
又幾chur 得

反而Cityu就我自己見唔係太多
Hku mech = 垃圾,讀啲嘢又唔實用,啲人又chur唔起,仲要串77
睇你個名應該畢左業
但畢左業出黎做野都咁ON9
真係恭喜你 慢慢捱
thei bse上年第一年grad
啲prof有啲係以前hku bse度教
第一年grad點會想佢衰,同時要拎hkie accredit
仲有聽過佢地yr3係可以全民有煙腸做
入到arup真係唔奇
係真都唔出奇
加上 Interview 先見真章

大把讀死書講野柒下柒下一舊舊
就算 hku 1st hon 畢業咁嘅質素都唔想要

做工程好多時枱面分勝負就係開會果刻鬥反應鬥轉數快
有啲人成績唔係最 top 但轉數好快
唔少老細都鐘意依類
Technical, management 全部可以慢慢浸
轉數口才某程度係先天
但起碼穩揸兩電政府offer
吹咩
又唔好咁講
上一兩代 Hku mech 畢業生好多都做哂中高層
兩電嘅電廠,TGC,政府 E&M 都插哂旗
Sam Hui
呢一代咪一車車入sub仔
aggar
BS見親都係hku ust poly
未見過有city
Thei應該多數做sub仔 跟緊果單有兩個grad E都係19年thei FG
認同啊 hr 叫得in 首先GPA吾差。Thei 出身吾代表差,可能係最top 個班+英文又ok + 口才轉數快。面試impress 到個interviewer 。win

吾可以用學歷定一個人有無能力
至少 Arup 都有 city bs graduate
一畢業過又一城返工
city仔sub仔又有 consultant同mc都大把人做緊
你唔覺佢地存在可能係個program一年grad既無poly thei咁多人
上年thei bse成一百個grad city得40-50
以後係舊公司仲有一班Imperial 返黎
每次聽到有人介紹自己係Imperial
都覺得自己係次幾等
呢班真係上位上得最快
Arup 以前真係好多海歸,仲要係英美名牌學府
連八珍太子都做過 arup, 劍橋 & MIT graduate

依家可能大陸人多
多左大陸Job
要貼近國情
特別係Local U & 外國U 既大陸人,好中意請
貪佢地同上面同聲同氣

諗緊轉行
某consultant過去好鐘意請外國u/poly
近幾年請多左好多city
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞