[工程屍]2020準見習工程師搵工情報&失業調查(22)

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
邊間
寧願行地盤都唔想係office ot到10點
簽任何野你都係要求人㗎啦
就算簡單一個電牌,你都要求公司幫你出公司信
要求人就要同人搞關係,人地唔係老馮幫你
根本做工程就唔係自閉毒撚遊戲,要向上游嘅話口技甚至比 hardcore 技術野更重要,soft skill 唔掂係香港工程界只係可以做到死做爛做都上唔到位果班

呢D就係做人處世
Thx巴打
人際關係始終係最重要
考到牌好重要 但始終都係要有班有技術有責任心既人默默耕耘 先可以受得住香港工程既品質
個個好似港鐵個班柴娃娃 收貨都吾睇清楚 靜係識懶哂大判 大判又懶細判 個個玩口術 。
繼續係甘,香港工程死得啦。
揾錢都要對得住良心 對得住大眾。
基建你自己同屋企人都有份用。
行業良莠不齊,工期變態,你幾有心都無用。唔通你一個人改變到世界?準備好做狗先好入行啦。

利伸w記結構狗
介唔介意pin呢個
我相信做得呢行既人 都吾多吾少有良心既
吾係要改變
我只係覺得每個人做好自己本分 都好足夠
MTR 已經係地產商,railway 明明係好著重技術成份,偏偏就俾班著重管理小圈子圍威喂嘅人搞到成篤屎咁
暫時 CLP 同 HKE 都仲叫守得住
起碼本身有牌上左位果班大袋本身細細個都係 Grad E hardcore technical train 出黎,都會重視 technical,加上電力系統太多技術成份,同埋其中一個 KPI 就係個幾條鳩,技術差啲都守唔住
香港做工程等於做生意
你估真係開善堂建設社會咩
做工程講金唔講心呀
有良心就唔會有神仙尺出現
Safety factor 拎到牛肺咁大係因為偷工減料必然發生
等偷工減料完都唔好出事
自己睇過地盤d人做野有幾那西
之後自己做間顧問又為左個趕期不了了之
見到個實物都危危乎
好在咁岩黑雨 條路係通車之前冧咗
如果係通車個陣先出事既話...
人地點做野 我理吾到
但我會做好自己先

大家都係番番去揾工既話題啦
其實香港工程已經係一團糟
背後太多野一環扣一環
政治,錢,財團,勢力,責任,等等

簡單如驗消防
E&M仔俾人壓榨工期
根本唔夠時間做就亂七八糟就逼住驗

係technical上可能我地知要多d時間執
但如果係基建,執既時間同錢銀上,就會有政治壓力
私人野,就有套現,交樓入伙,租務上既壓力
根本唔係良唔良心問題,係誰大誰惡誰正確
好多時小小工程師可以改變既野唔多

你拎返英國佬以前d 基建d野黎睇
就發現宜家已經做唔返個個水平
想知
完左scheme就一腳踢你走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞