李傲然 【回應網民:你做咩唔初選!】

252 回覆
90 Like 67 Dislike
done & share
唔該晒師兄
素人呢200幾席有幾多人係真正投候選人?
當日大家都當公投咁,我唔認為素人會有咁多支持者
今時唔同往日,成個反送中做起左傳媒新聞直播,閒閒地都有四五萬人睇,平時啲集會遊行都call到幾十萬人參加
到時真係搞初選選舉論壇就全界一早宣傳定,自然會有傳媒做直播,黃絲自動埋位睇
要注意一樣嘢
本身議席太少已經好難做到比例代表制嘅效果,先變成實質上嘅多議席單票制(台灣縣市議會玩法)大家要配票
初選預嘅議席更少,一個人要得更多比例嘅票先得一席,就更似多議席單票制

一係唔嫌麻煩嘅就好似愛爾蘭咁用STV,不過點票要搞好耐
民間記者會
呢度有個 technical 問題...
如果初選個台起左,素人只有選參加唔參加O既時候,就進退兩難。因為大家都會知民動甚至戴妖其實咪又係泛民一丘之駱,佢地定左遊戲規則後你參唔參加都會瀨野。

素人而家話初選,參與埋訂立遊戲規則(起碼要踢走政黨票),咁先有得玩。
1. 今次一樣係公投/大局咁投

2. 咁你想點呢?
係咪假如素人得兩成支持,都要俾夠三四成位佢哋出選
迫温和選民支持佢哋
先叫公平、民主??
大家一齊諗.. 諗完就有共識?
真係夢見三上當上左..
問題在於200幾個素人互不統屬 自己圍內都未傾掂數呢 都仲未講凡獨立就等於素人?

乜你當埋社區前進係本土派?
所以我先提議計埋總得票率
Eg 總票數係3個位泛民2個位本土/素人既
泛民只佔3個,即使逐個計佢哋可能有四個
因為本土/素人互片

嗰兩個位,就素人/本土自己拆掂佢
以上例子,理論上就係由頭兩名得票就優先考慮
民意調查黎 邊有逼你硬食
選民同參選人都可以唔玩
不過當你發現自己係少數派 你想唔想掉張選票落海?
重有時間傾
唔好咁易放棄
唔做初選既 咪我地自己整個list 邊d一票不投 邊d投硬 唔洗佢地做
假如5月16號初選

但某個政黨刻意杯葛點算
9月仲投唔投佢地既候選人

或者某政黨一早畀共諜滲透
到時點確保初選公正

五區公投隔空互轟- 黃毓民:年齡智慧成反比 v. 司徒華:年齡歧視
3,835 views

https://m.youtube.com/watch?v=ODpCtRyYfEw
中共 而家放心哂
新泛民
唔係好明
咁其實初選都係想選個代表出黎啫
如果最尾真係選哂啲泛民出黎都係代表選民意向大部份指向泛民,素人票應該讓步啊
點解會變左要出一席俾本土/素人

利申唔覺得大部份和理非素人就會輸初選
偽命題
1. 你想泛民收皮,係叫年唔投佢哋
同初選冇關
唔初選而出十鳩幾隊
結果係新人攬炒輸咗尾席
結果肯定係打擊素人/本土多過泛民

2. 咁你咪要求各樣機制防止出古惑
要求本土/素人參與過程,睇住等等
再唔係自己諗一套出嚟選
可以
依加係咪確定呢個方案?
我都唔認為泛民有咁多人投
我都假設緊泛民仲有8成支持lol
事實係唔係咁呢?
其實初選都可以點下人數
睇到大家仲有幾多支持者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞