李傲然 【回應網民:你做咩唔初選!】

252 回覆
90 Like 67 Dislike
其實雙方都要補底
因為兩邊都會有死忠
如果唔想浪費呢啲死忠鐵票
有補底係好實際嘅做法

又要極限配票 又唔睇清楚個政治現實係點
一尾講咩公平選舉 唔理不同派別嘅政治利益分配
依加嘅香港唔係咁玩
泛登一関吹風講到咩形式嘅初選都一定要參加
唔參加就係鬼

但一講到形式就話傾
屌 個話語權響晒大黨度 咩制度都要硬食都敢講公平
素人應該講咩情況下會參加初選,簡單列晒出黎俾大眾知,再睇泛民點回應
而家各有各講,選民根本唔知你地做緊乜,淨係覺得大家都係為左十萬人工(雖然我都覺係事實)
我係選民
我要一個有合理利益分配嘅選舉
35+邊個陣營坐都冇所謂嘅話
點解唔分埋贓
兄弟爬山 各自努力
依加就係同你講初選兩個字但其他乜都唔講
到時出個favour大黨嘅制度又係要你硬食
唔硬食就係鬼
咁都叫同路人 真係聽到心淡
依加就係要傾技術細節
但技術細節傾唔成我又冇權拒絕嘅
咁樣打橫黎講都得?
最少資源分配上佢會有say
例如要請佢一個自己人做議助之類
你呢個做法就係補底
琴晚我響隔離post講補底 保正同一路線嘅人至少有一席
比人屌咗成晚
泛登仔 永遠唔會回應🙉

只系一心 為泛民掃除選舉障礙 + 幫中共加多一重篩選
要講清楚個初選制度係點樣玩先
乜制度都要人硬食?
佢有權拒絕
但到時有人呼籲唔參加初選就唔投
就唔好扮弱者扮被迫害
初選如果魔鬼在細節中 就可以用一個好民主嘅方法踢走素人
但依加嘅風向係素人無權拒絕初選 否則就係鬼
而初選制度話語權又響泛民度 泛民個底幾花又唔係唔知
選完出到黎素人一席都冇嘅時候又要本土派尊重"初選"結果
唔覺得好奇怪咩?
我都想35+
但既然嗰35席邊個泛黃坐都一樣
咁點解唔做好利益分配?

和勇不分已成口號
問心 有幾多個勇武係支持泛民
大部份勇武就支持本土派
但勇武屬意嘅本土派居然因為魔鬼制度而可以一席都冇
即係又要本土派含撚

投票又係不記名嘅
正如要唔支持勇武嘅中老年和理非過票比支持勇武/港獨嘅本土派係好難一樣

要呢班本土派含泛民咪一樣唔可能
要做策略選民玩配票 唔浪費鐵票嘅話
就要以雙方都有鐵票嘅情況去配
就係要搞一個可以滿足雙方選民嘅初選
發現你真係打橫黎講
規則泛民訂 我覺得不公唔參與
你泛民就叫人唔選我 話我係鬼
選又死唔選又死
同中共越黎越似
老泛民我屌晒你地老母
依加owan咪講仲有時間 仲再大家一齊諗

你可以鬧佢 但我都係選民 我理解佢嘅決定
泛民應該有泛民夾
希望每區都組織到一條本土名單,集中本土票
作為一個選民 其實邊個做 我唔係好大意見 只要係民建聯 政府既敵人就ok 我唔敢諗35+之後又點 自己既聲音出唔出倒去 我淨係知道 唔聯合起來就一定輸 已經唔多時間 已經冇分裂本錢 階段性勝利都好 好過咩都無 求下大家合作退讓咩都試下 否則何以面對眾多被捕及受傷手足
區議會冇資源已經想死,更何況立法會
唔好打橫嚟講
首先,規則依家訂,俾所有人俾意見
唔係泛民訂

其次,唔好打稻草人
冇人屈鬼
而係唔參加初選既就唔投
哩個係成個協調既意義

我同任何政黨冇關係
但我支持初選
唔撚投任何唔參加既人

另一方法係唔理參唔參加
都放哂所有人上去俾人㨂
對面夏寶龍個大台都落黎指揮
依家我地仲鬼打鬼 各不相讓
到時保皇贏左嘅話
我第一時間去做狗打柒你班連登仔
我地唔投未俾癈老投曬
輸一條戰線等於成場運動輸晒??
本來就係一場硬仗
唔好講到輸選舉就輸運動咁
你地睇選舉睇得太重

要面對手足 就要堅持去努力打所有戰線
一兩次失敗就放棄先係對唔住手足嘅做法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞