我唔L想再見到咁L多人傾家蕩產 你班PK 咪L再玩margin+option 好嗎?

285 回覆
323 Like 20 Dislike
知道個低位已經好好啦

我諗住長渣voo

喺低位買多幾錢重
如果你跟Buffett buy and hold
等息差高就買貨會易玩d

1999~2004 只可以講係類似, 利率倒掛前,NASDAQ 已經過左高位

spread 超過3%後,NASDAQ就見底,底部關係就同金融海嘯果陣類似
lm
lm
唔玩邊刺激?
同意, 似乎只係可以講利率倒掛前 音樂未停 停左後就自求多福 自行減磅
支持你提供教學 但唔支持你反對任何人既選擇 每個人都要為自己既投資決定付上責任 人地放棄緊可能會家破人亡既機會同一時間放棄緊另一個搵錢機會 2個結果都唔會係由他人成擔

90年代果次倒掛, yield spread 升上3%既半年前,NASDAQ 已經到左低位,唔係超前指標
玩左OPTION 5年未跳樓

說真options 可以搵到錢也可以lose 好多money本來我是一個只會賣put去收premium買股的人.

去左wsb之後開始29k左右開始玩option,玩左一會得返16k,之後玩spce入左30k,玩到240k,在peak沒放,得返80k,之後現在買put買到現在日日見account+150k 和-100k usd咁彈來彈去真是吾係人人都玩得起

但我現在去左都拿75k usd出來保本當profit,最少lock 左50%profit。

想玩options的一定要小注玩下先,吾係人人見著個account咁上下心理可以受得到的。
利率倒掛係有參考價值,但點樣轉成一個賺錢既action plan , 就各自爬山,自己黎
仲有利申24,錢媽給的,現在lock profit給返她
Agree=]
樓主仲有無建議配合埋咩信號先可以低位吸貨。 我sort 咗 sp500 10年 共240個月嘅pe , 最低果10% 共24個月嘅pe average around 16.5 , 星期5大爆升收市係 Current: 20.38 +1.71 (9.16%)。 理論上我17 18 買都唔會死人掛
到四月個時 profit 大跌,就唔會再係 17/18 ok?
到債升到3%已經離底好遠, 而家平均入已經係差唔多
上星期五一開市我已經買咗啲voo vgt
賺最嗰期多係咩操作?
咪買左大量 put囉,wynn apr 17 put 70 升左大約 800%
你可以看我post history,我經常有放pos被人看
lm
仲要個次只係跌左20%,
其實個sample量實在太細, 參考價值仲要考慮埋個價個實際市場環境
打死唔覺得今次個市場會恐怖同實際影響會大到08咁
我只會take2018年個trade war 回調3個月做參考
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞