我唔L想再見到咁L多人傾家蕩產 你班PK 咪L再玩margin+option 好嗎?

285 回覆
323 Like 20 Dislike
支持巴打,唔知admin可否永遠至頂
講咁多把撚咩
玩開股都知margin 同option會玩到跳樓
但永遠有人見人玩贏到傻就衝入去
咪阻人發達啦
連登仔:潮退時,我們看見巴菲特在裸泳

詳情可以參考以下著作:
連登仔給股東的信
價值牛熊投資法
巴菲特向連登仔買天價午餐學到的八個投資心得
想買啲etf長線
既然話依家大跌市
應該去到咩價位先岩入?
長短債息差3%個陣?
武漢肺炎應市,一定搞唔掂,乜技術指標都唔洗睇,沽清食花生算,cash is king
(BTW:樓主大愛)
說真玩option根本不用margin, 想玩大的便otm,最多一是沒左本金,點會家破人亡

利申:玩option回左本,400%up
lm
cheap
YouTuber
但今次有肺炎做藥引trigger熊市
樓主講得幾好,不過連登仔鐘意買大細,買完要即刻開
同意又margin又option 咁賭 市好贏錢以為自己好撚勁係on9

但單從息差睇個市走勢又太單一,因為美國的貨幣政策最近幾年比較密。而且今次崩市不是之前金融體系上的問題,是油價和疫情,所以散戶普遍仍對市場有信用
你可以當一輩子的懦夫 平平淡淡庸庸碌碌半身
你也可以盡地一鋪 至少你是死在自己手上
佢之前提過有個免費日本插圖網 幾好用

https://www.irasutoya.com/?m=1
T10Y3M 倒掛果刻未有事
3 - 6個月內升勢會好急 之後就隨時崩盤
呢幾日債息竟然逃出倒掛區?發生咩事
我個方法睇唔價位 只知道何時有主力資金開始願意承接
形成相對低位 依家息差仲係0.5%左右 如果用呢個方法睇 距離3%以上 仲有段距離

但如果係個別股票 你有價位特別睇好 正股就隨便set盤 例如其他post 主對OXY興趣就收集啦 我冇意見 我自己都會咁做對自己愛股 但原則係絕不all-in 攤長一兩年來買
武肺只是導火線, 後武肺年代應該仲大劑
貨運物流最少要14天以上(船員在船上當隔離)、供應鏈崩潰、企業資金流中斷
Cash is king 至少現在還是

見太多人玩股玩到影響自己生命中其他計畫=[
期權贏咗唔好出咁多post啦
好少人控制到position 同betting size
要在期權市場持續地贏的人唔多 崩潰後還存在的更少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞