我唔L想再見到咁L多人傾家蕩產 你班PK 咪L再玩margin+option 好嗎?

285 回覆
323 Like 20 Dislike
自己睇圖未有咁多經驗
佢同我既方法都係一樣 都係等其他資金先進場築底
佢係睇資金進場後既結果 我係留意資金何時進場
但佢透過睇圖既方法就可以大概知道何時可以加碼
我既方法就睇唔到

但十分同意我哋散戶要著重 勝率多少 不是 勝果大小

Btw
多謝ching 分享
你買既債券既面值 係108
唔係借108呢個錢
多人賣你張債咪平左
而你依103呢個價賣 咁咪蝕

另外利率係令張劵變得無咁值錢/值錢左面格價有所變動
而家3個月變左負數
咁出得 即係跌完了 入得手
所以經濟好景時(對未來有通脹預期), 一開始問銀行借錢, 佢咪會要求多點利息, 去補償番個購買力
琴日仲有正有負, 唔知過埋今晚會點
ching會買貨?
不擔心第一季度收入大減會影響企業營運嗎?
我指的是銀行新造貸款既利息會參考國債利率
另外108, 103個價係包左未來一段時間既國債利息,
而該利息的購買力又會受通膨影響
應該係票面價值,即係債券既發行價?
100 係 par value
假設你真係買實貨 不是ETF
到期果刻你會收到100

10X 係 餘下未派利息+本金 的當下的present value總值
要計數 除discount rate 好似 << 要讀acct or fina 既ching 補充
你唔係蝕比政府,張券就係100$, 息就1.5%,咁多人想要個陣咪用108$買你張券,但到冇人想要,人地只願意用103$買,咁你咪蝕左5$
對政府黎講,佢由始至終都係用100$賣比你,每年派1.5%息,最後還返本金100$比你
你係蝕,但唔係蝕比政府(假如政府冇回購債券,而實際上佢係可以)
自己只單純關注其孳息率
3個月: https://www.marketwatch.com/investing/bond/tmubmusd03m?countrycode=bx
其他應搵搵就有

至於本金或入場門檻 應該10萬USD以上
詳情可能你問銀行會好點 屆時應該佢有買賣平台俾到你想要既資料
20000一路買緊 根本見左底
市場會調整 你停左第一季 第二季就會急追 除非第二季都冇埋 但會唔會先?
咁唔會特價仲唔買 到市場發現 果時就己經升左20%
我自己擔心的不是疫症 不論如何人類總會找到解決方法

問題是在找到方法前 有不少二三線企業已經倒閉
因為今次最麻煩係所有非必要既交易中斷曬
消費者閉門不出 商店關門 何來交易呢?
不論貨品同資金都卡住 政府救市最多只能救重點企業
其他二三線公司破產潮違約潮好快出現
就算不破產 現存公司都已經出現暫停或取消工廠訂單的問題
所以就算中國能復工都要面臨訂單大幅下跌或被取消
東南亞低技術工廠更容易出事 被取消訂單已經傷
有好些企業更是已經完成了訂單 人家現在拒收 誰能買單呢?

現在銀行未必敢貸給企業 畢竟未來一個至兩個月收入都不確定
以國家擔保就可以 但相信只保重點企業

失業率已經上升 市民就會減少或延後消費 需要1至2年時間恢復
如果世界能現在重新運行, 你就是對的; 但隨時間流逝, 就會好有可能出現我所述的以上情況

btw 剛剛想到 試試找Google Trend 找layout 及 employment 字眼 有以下現象

講真 我明你擔心
今次咁跌 從來冇人估計到 大洗牌就必然
但危險就係機遇 投資就有風險
上面所有野 只要美國政府唔玩壞 市場必定反彈
係最快熊市到同最快完熊市
今次唔可能再用圖表 之後兩年就會出現新學說叫今次股災
1.我話股災就到係19 年8月

2.就算係18 年post 今次呢個跌浪 一跌已經返3 年前底位
即係你19 年完全唔玩 你都唔會蝕先

3.唔好當自己係股神 下下都要食到最高位走 呢d 係非人類操作 你放完即跌買完即升 咁你去玩極限牛熊一早有錢過巴菲特

當然財經台總有一班股神標榜自己做到 每年都有班人跟注跟到破產
Agree, 個個成日話要食盡大浪,結果跌個大浪就有你份
追call食盡跌浪
要賺得多, 始終都係要long put/call.
short call/put 就要日日mon 住個市, 最驚係由價外變價內..... 咁就輸得慘.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞