我唔L想再見到咁L多人傾家蕩產 你班PK 咪L再玩margin+option 好嗎?

285 回覆
323 Like 20 Dislike

8 月個陣開post貼過呢張圖
Yield curve u shape後 個市唔係即刻有reaction
而係繼續升多一年(以往紀錄大多半年至一年內)
創新高大牛市破頂後 就高位崩盤
excel only 數據可以從網上下載
跌前開po 唔信
跌後開po 晒氣
大前提你有錢
佢都傻既,而家跌左20%先有說股力,因為仲有排跌,而家先係戲玉
0息時代,驚閪咩

大手孖 掃平貨!
你咁準你發左達未
講真, 早開post都無用都係晒氣

希望大家保留餘下實力 追下一個cycle 啦
引用網上一句:
足球員黃金時間係只有20年左右
好彩就參加到5次世盃;
人一世有收入時間只有65 - 25 = 40年
牛熊周期 我當佢6至10年
換言之 一世只有4 至6 次牛熊周期:
好彩既, 1次周期可以財務自由; 醒目既, 2次周期就可以上神檯;
一般普通人, 3次周期點都會有番咁上下身家.

我會成日問自己過去周期表現如何 想點利用餘下周期
好po留名。謝樓主
淺明解釋左高沽低揸既原理
你咁準 咁你係市場搵左幾多錢
識玩就知買put options 安全過買 Inverse ETF. 以為玩options 會輸身家係因為佢哋唔識options 特性
之前17年私人貸款 加自己儲蓄
買入左TSLA 均價235
之後幸運地變左當炒股 升左 << 唔post 倉啦 我用花旗買 show 唔到幾個月前既紀錄
及後高位都有貪心 cash-out再搏反彈 7左 少左15%左右
現在full cash 減去 500K 未還貸款 有近2.5M HKD 啦

我之後都會低價買番TSLA 我會參考AAPL 係07-09年跌勢
算啦,d人都吾想知道option好好用,

好像sell put option 咁給埋premium在你指定的位入貨,多好

d人一hear到option個個都好怕死咁
仲有一個方法入市 就係美元跌果陣
工具本身無錯 錯係用既人既心態
中方向 唔同日期 行使價回報都可以唔同 甚至可能蝕
根本班友無足夠既知識去handle呢種工具
全部都當賭 中邊就贏 我敢財經台講好多人都唔知影響期權價格既元素有乜 delta gamma vega 係乜 期權組合係乜
根本乜撚都唔識 行埋黎淨係問 put得過嗎?
其實margin都沒錯,是d人在peak時先用margin買出問題,你在market bottom時用margin買股 / buy leaps call是會有好return的

其實個virus在香港是人都知時

但d鬼吾知時便知便要走啦

根本給埋signal你
陰影gua

以前試過睇好金價 就用margin 買 當然剛剛升穿1000
結果杜拜債務危機造成大波幅被斬倉
最後金價升到最高最高我記得係1945左右
而我就一早被斬倉
之後我就知道看法可以照岩 但錢可以照蝕

所以往後就決定絕不同時間作對
有時間值既野少買option, warrant,
唔用margin 費事無辜被殺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞