我唔L想再見到咁L多人傾家蕩產 你班PK 咪L再玩margin+option 好嗎?

285 回覆
323 Like 20 Dislike
唔係好明點解係睇長短債息差
smart money都可以買短債姐
而且你話會係息差低既時候買長債(高價)
息差高既時候賣長債
咁會唔會蝕差價?
其實應該債務周期問題

銀行用短期利率向存款者借錢 以長期利率貸給企業 企業再投資用作發展 獲得回報

經濟周期初期短長息差最高 因央行壓住利率 周期初期百業待興
經濟不斷發展期間 央行提高利率 短長息會收窄 銀行會減少貸款意欲
跟著經濟收縮

長期利率似乎係跟個別經濟體特徵和發展程度

所以話息差最大時有利經濟股市 息差變零時就是不好預兆
長短債息差係指標 但唔關股市smart money事
本身債市規模就大好多 尤其是國債
股同債都係果 因係資金全面係風險資產撤走
大跌市時長國債息率係不斷升 但你所指既資金唔包括smart money?
呢個我認自己係柒左 下一個周期唔會錯過呢種反彈

因為之前自己研究07-09只係睇最高同最低 所以skip曬左中間所有波幅 << 不過柒左就柒左 講咩都係藉口
有進步,可以知道自己的漏洞
唔需要太介意人地講乜,長跌浪開始時叫人小心冇錯。但通常反彈就俾人笑。遲啲佢地就知味道。
我感覺你仲年輕,有呢種分析能力喺股市大有前途
謝謝師兄 只係有少少諗法想同其他ching交流下

Post自己睇法上連登都有好處既 因為一定有人challenge 自己 雖然有時有少少mean
錯左仲會binC
係啦,好難聽,又如果花時間拗,其實浪費自己時間。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞