我唔L想再見到咁L多人傾家蕩產 你班PK 咪L再玩margin+option 好嗎?

285 回覆
323 Like 20 Dislike
長短債價差同外匯/金價會唔會有關係?
如果3個月存款利率同10年存款利率一樣果時 你會點做
如果我認為筆錢短期內有其他增值機會 我會揀短年期;
如果我認為筆錢一段內都唔可能有增值機會 我會揀長年期
揀長揀短同你既預期會有影響

我會諗成債息等於機會成本 不同時期既債息反映相對的機會
債息下跌 即係未來增值機會下降
如果你話長短債息一樣, 似乎係反映經濟未來會差 因為資金好似沒有機會增長一樣
如果長短債3.5%再半年後先係底,
咁即係最快都要9月先去到底?

利申:新手
但係最難既係個債息隨時變動,因係都係睇債市有冇錢入去,而d錢隨時可以入可以出,個息率今日可以倒掛完,聽日又冇事返,都唔知點先係作準

同埋個長債息低過短債都係有班好有錢既人預期未來經濟唔得先去買長債,但唔知個班人係咪一定準確?

你話要長短債息差有3%以上先係見底,但唔知今次仲係咪會有3%咁多,因為今次都係加到1.75%就已經要開始減返,下次牛市cycle都唔知可唔可以加到3%咁多,如果個利息水平係每個牛市cycle都係1次比1次低,到時唔知會唔會好似日本個情況咁大獲
如果用呢個方法去睇的話 係架
咁唯有留定cash
想知巴打用呢個方法賺幾多
呢個方法係用黎睇牛熊周期

自己第一筆錢並唔係靠呢個方法
係2017定2018年時自己私人貸款買TSLA 均價23X 然後2月20日86X 放左
之後想搏反彈於3月3日 用均價 763 買入, 但3月9日以630走曬 一路空倉至今

我會伺機留意TSLA, 同留25%資金 買大盤ETF
但唔想蝕股息稅同手續費 所以可能用巴郡代替大盤ETF
但係個班有錢人實際上唔知係咩人,連巴菲特咁有錢都冇撤資,真係唔知信邊個好

依家未來經濟睇落會因為今次肺炎搞到好差,但係同上次08又好似有d唔同,上次係咪跌左成年先有qe出現? 但今次fed出招快左好多,係未出現衰退時就已經再qe,咁樣唔知會唔會令本黎會衰退既經濟又救返起,令衰退又延遲左出現?

依家好糾結黎緊會唔會好似08年咁熊市維持1年幾,定係好似87年咁急速插完又再慢慢升返上去 就算依家大盤黎緊整左個短期底,但都唔確定係咪只係好短暫反彈跟住再插過 你會等債息差去返3%/經濟數據有改善先入返市,定係睇到技術位ok就照入左先隨時再走過?
強貼留名 上個post已經有追睇樓主
等位入qqq +tesla
巴打點睇巴菲特指標,我覺得攞佢嚟入貨同埋做資產配置好有用
樓主好有HEART.
如果開GROUP既話記得預小弟一份.

債既特性係保本.
長債冒既時間風險較大 (冇人預測到未來)
短債比較早收回成本.
所以當短債息低過長債時,
即係有人預期經濟長遠唔樂觀, 但又唔知幾時會衰退
為左唔輸時間值, 就買短債及早回本.
當真係危機出現時, 短債有機會提供返本金準備撈底.
特別係債務危機.
關於TSLA,
炒味依然濃郁, 成班炒家都望住佢.
我個人認為TSLA將會面臨多幾次洗倉.
目前依然係大戶"養肥黎食"既好股.

本金唔多, 我會係TSLA每次洗倉時買入少少.
爆升20%果陣就會放返少少.
保持唔清倉, 唔滿倉.
直至...覺得見到曙光
希望守到哩個紀律.

P.S. FOR新手
如果你見到一隻股票爆升時非常想買, 好驚上唔到車
最好就唔好買. 因為到將來爆跌時, 你都會非常唔想賣.
有望過 但自己唔識利用
似係比長期投資人睇
自己都係學緊野多 只係分享自己發現
唔夠班開group 啦XD

TSLA 炒味依舊濃
所以都會等Q1 後先望 短炒多既話難長升

依家紀律同埋「唔ALL-in 」最重要 暫時我仲忍到XD
之前35X-360 差點想入1/3 XD
點解係9月既 而家長短債差都未去到3.5%
OH
看錯了, 你是對的「長短債3.5%再半年後先係底」
無限印銀紙之後有冇機會再暴跌
其實依家好多客觀數據未出
上一次高位只係一個月前少少出現
大家都唔知件事幾壞 但聯儲局好似已經開盡火力咁

我覺得如果該價格位真係底部的話 一定會回調去試的
長短債息價差 – 預測經濟指標:
https://youtu.be/lWhQQ84pLSo

完成啦xd
留名學野
通脹指物價 包括產品同服務價格在一段時間內漸漸上升
物價上升可以是 市場需求增加 原料價格上升 及 薪資上升
而貸款人貸款時為了保持這一筆錢在未來回收時的購買力 故會price-in對未來通脹預期 如果預期物價大幅上升 那就要更高利息去補償購買力

有冇其他chung可以補充
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞