我唔L想再見到咁L多人傾家蕩產 你班PK 咪L再玩margin+option 好嗎?

285 回覆
323 Like 20 Dislike
如果十個有一個收手肯留彈藥
就最少救到一段關係同一家人既和睦

真心覺得想刺激就去打機啦 option可以死人嫁
肺腑之言
簡單d 黃金跌返去生產成本100 附近時,分注入大藍籌 , 美國嘅就最頂尖個批, 香港就823 個批。

當黃金同債價不停創新高,大部份大藍籌都急升就要減持睇路。
最近兩年,金價都是徘回在1200-1370,因此有人以1300作分水嶺,每逢低過1300就購入黃金。

亦有人說,每逢到1250就會有強力支撐,因為黃金的開採成本價是1250美元/盎司。

跟據市場調查對25家黃金生產商進行生產成本統計,大部分的綜合成本集中於1100美元—1250美元/盎司的區間內。 因此1250只是部份生產商的開採成本價,而每次當去到這價位就會使這部份生產商停工,令貨源減少,造成一定支撐。

是不是到1250就一定會反彈?其實不一定,最近5年有幾次跌穿1250,什至跌穿1200。只是通常去到1250即使不會大力反彈,也會輕微反彈才進一步下跌。

筆者不建議做太大風險的槓桿-黃金期貨投資,但可以考慮買入實貨黃金,通常大行都會在1250買,然後待升穿1300放。即使1250買完後繼續跌,你還有實物在手,不放售就永遠不會蝕錢,不用急於一時,也不像黃金期貨會輸光及要存倉費。

如果你有耐性,照趨勢還可以再等一下,跌到更低再買入。如果你怕很快反彈,怕錯失機會,現在1250也是入貨的好時機。

https://www.google.com/amp/s/bullion-hk.com/2018/06/29/%25E9%25BB%2583%25E9%2587%2591%25E6%2588%2590%25E6%259C%25AC%25E5%2583%25B91250%25EF%25BC%259F%25E6%25AF%258F%25E6%25AC%25A1%25E5%25A4%25A7%25E9%2587%258F%25E5%2585%25A5%25E8%25B2%25A8%25E7%259A%2584%25E5%25A5%25BD%25E6%2599%2582%25E6%25A9%259F%25EF%25BC%2581/amp/

金同股市係有好大嘅correlation.

人唔貪就唔會中wallstreet 班狼計。
孖展加option發左達個d你又唔講

不過其實某程度上都贊同你既
港股d牛熊輪仲好玩
又有咩神諭
天價早餐算了
Dr Ng 成日講
呢個理論其實好合理
債市走向反映有錢人睇法

但好少人日日睇債息
我以下只跟上一個周期既金價同債息差講, 小心有機會over-fitting:
金價(美元計)(金色) SP500(綠色) 債息差(紅色)

2006-08-11 債息差正式確認跌穿0
2006-12-04 債息差最低至-0.58%
2007-01-29 債息差回升至-0.24%
2007-03-08 債息差最低至-0.59%

2007-07-23 SP500破新高1541
2007-08-23 SP500回落最低1406
2007-10-15 SP500破新高1548

2008-01-28 債息差回升至1%
2008-03-12 債息差回升至2%

2008-03-16 金價剛破新高1004 USD/oz
2008-09-23 債息差回升至3%
2008-10-26 債息差回升至3.5%

2008-11-07 金價回落最低800 USD/oz
2008-12-28 債息差回落至2%
2009-03-09 SP500回落最低676
2009-09-07 金價回升至998 USD/oz
2011-08-29 金價最後新高1788 USD/oz

SP500 由07年10月1548 跌到09年3月680
而黃金有兩個升勢 危機前(07年2月 - 08年3月) 由680升至1000
同危機後(08年11月 - 11年8月) 由750升至1788

總結金價似乎係股市跌到盡 且沒有起色時 資金才會入金價 用後QE年代炒滯漲(失業及通貨膨脹同時持續增長的經濟現象)
呢個真心唔知, 但只知多人用
參拜面神orz

孖展加option發左達個d 一定會講
但一般之後輸番就好少提
上年8月唔記得邊度睇到呢幅圖
可以咁講, 一定要分注平均分1年買
同埋我只指大盤, 個股就唔知

依家會研究可唔可以再收窄範圍 有機會再分享 俾大家參考
同意, 比較少人日日睇債息
Strong hold sqqq 半年

巴打點睇
咁係咪既係會跌到下年先最低位?
倫敦金為何尚在人間你就知道,係因為蠢加貪的人似Ok和七仔隨處都在,有市場!
其實你係咪睇唔明人地講乜
唉點解咁撚多白痴規矩都唔知走埋黎玩
根本當賭場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞