連登J-POP音樂討論區4

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
不過oor啲新歌
仲有black rail我都好鐘意
Hiro段rap加埋個bass型撚到
日本睇live真係好撚正 試過一次就返唔到轉頭
個氣氛正到 個個都勁投入玩得好癲
可惜今年冇得去
好掛住之前去日本睇fes
我係近呢2年先聽日本band坑 第一次係聽oor先但鍾意舊歌多d 新歌真心麻麻地 轉左聽MFS coldrain P.T.P
諗住決定今年點都要睇一次日本live 撞正個武肺dllm
屌同我一樣
我都係呢兩年先入band坑
一開始又係聽oor先 之後越聽越多
日本啲band好多都好fd好易聽一隊又識幾隊
上年去完fes之後仲勁而家起碼有幾十隊band都好鐘意
日本band真係好撚正乜風格都有仲要勁高質 武肺真係屌佢老母
日本d band 風格真心好多 有時同動畫合作我先識多少少日本band
Btw聽band撕吼好撚正 好撚爽 個個都好撚型
之前oor黎香港我都未入band坑 好後悔
Fes 呀 好想去 再屌多次死武肺dllm
一睇以為係aimyon
真係好撚似, 我仲以為自己copy錯link
一樣
講開band同動畫,咁啱YouTube 見到flow黎緊出碟,唱魯魯修、火影,啲回憶返晒黎。
https://youtu.be/fMZPxtfNlFw
有回憶 題外話 諗起2019 ASL有 k-on 都好有回憶感
同好 已經覺得j-pop / band 起香港冇人聽
我覺得都有唔少人聽 不過好似少d會特登同人講自己有聽咁 始終都冇本地/歐美嗰啲咁主流有friend知道我有聽開jrock/band唔知點解會覺得好噪或者好毒
話band嘈都可理解,但點解會毒?
硬係有啲人覺得所有有關日本嘅嘢都係毒
我都預唔少
身邊直頭冇人聽
明明一d都唔毒呀
利申: 毒開 已習慣
平時得一兩個friend一齊討論下
身邊d人韓/歐美
J-pop / rock就黎非主流feel
平時自己睇live 自high
有時對住個mon自己9fing
一樣
我最舊係平井堅同zone
我係emi 4大歌姬年代
椎名林檎
矢井田瞳
鬼束千尋
宇多田光

4個應該唯一得返矢井田瞳講出黎無人識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞