[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機(91)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
Creator真係貴到試都唔敢試
只講bitrate, aptx-hd 去到576 kbit/s, LDAC去到990kbps, 數據頻寬有分別
但係! LDAC唔係劃死行990kbps, 會330/660/990三個Option, 有的仆街廠可能因為想減少干擾, 淨係行到330/660就話自己LDAC
不過你玩藍芽都要睇接收得好唔好, 多唔多干擾

華為/hiby都仲有隻HWA(LDHC), 理論上好少少 "該技術允許通過速度最高達 900kbit/s 的藍牙連接傳輸 24bit/96kHz 的串流音頻(也稱高解像度音頻)[2]。相較LDAC會先把原始音訊進行升/降頻到 24bit/96kHz 的模式,LHDC則可依照原始取樣率輸出,減少SRC過程的延遲。[3] [4] 相較於其他藍牙音頻標準,HWA聯盟態度較為開放,只需要是符合性能指標等方面的要求,即可使用LHDC,並且這個認證並不需要付費[5]。"
間間廠都整d "獨家"野
hi-res、LDAC、K2、APTX
逼人一買就買哂全套
Creator一買就要silver 4我都想,但係而家變左燶閪Jackson
想問sony 個LDAC技術係點
如果買一pair有 LDAC 既player 同耳機,係咪真係會好過普通bluetooth
定係其實只係gimmick野
只講bitrate, aptx-hd 去到576 kbit/s, LDAC去到990kbps, 數據頻寬有分別
但係! LDAC唔係劃死行990kbps, 會330/660/990三個Option, 有的仆街廠可能因為想減少干擾, 淨係行到330/660就話自己LDAC
不過你玩藍芽都要睇接收得好唔好, 多唔多干擾

華為/hiby都仲有隻HWA(LDHC), 理論上好少少 "該技術允許通過速度最高達 900kbit/s 的藍牙連接傳輸 24bit/96kHz 的串流音頻(也稱高解像度音頻)[2]。相較LDAC會先把原始音訊進行升/降頻到 24bit/96kHz 的模式,LHDC則可依照原始取樣率輸出,減少SRC過程的延遲。[3] [4] 相較於其他藍牙音頻標準,HWA聯盟態度較為開放,只需要是符合性能指標等方面的要求,即可使用LHDC,並且這個認證並不需要付費[5]。"
間間廠都整d "獨家"野
hi-res、LDAC、K2、APTX
逼人一買就買哂全套

K2未聽過
hi-res真係逼人買佢個金標, 不過有個統一standard幾好
aptx都係高通買人地技術番黎死煲爛煲, android手機9成都有
LDAC Sony整完出黎free俾人用算係咁, 所以普及都ok快, 而家都越黎越多, 起碼的廠唔使買高通個aptx先, 算係咁
如果講bitrate, 其實hiby有隻叫UAT, 上到1.2Mbps, 仲高的, 不過冇咩廠用
以前邊個爭贏制式邊個就賺大錢架啦, 而家全部玩開源/免費, 咪睇下邊間最多廠用
條銅線都好聲
Silver 4 成萬二蚊攪唔惦
有哩個閒錢真係寧願買多對其他機玩下
可能唔夾N8,試過好焗
佢未出個時比我條試驗品我試玩 夾just ear 幾好聲 唔知佢之後有無轉調音
我覺得條emotion夾絕動鐵應該好啲,佢谷到隻圈過勁。
N8 本身bass勁 但如果夾近1-2年出既日系單圈就唔錯
未試過唔知
近兩年日系單圈我個腦得final a8000同JVC fw10000
因為聽講現金價1萬搞掂 而且隻野有D難搞夾機同線 夾得唔好會好似有D空虛感 因為佢個高音太通透
咁佢冧得好快
仲有tz700
但a8000同fw10000個三頻分怖有D似 但表達方式唔同
難玩而且ect 野好快跌價 加上市場環境唔好
岩岩新買
煲番一星期先LA
依樣咪就係我地講緊個情況 買多隻機同買條貴線既分別
好似番左批64
仲等緊既巴打係咪好心急
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞