[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機(91)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
細分嚟講 有分 Hifi 味重嘅耳機,同埋監聽味重嘅耳機,監聽耳機同樣,啫係比較 mon嘅耳機,係專製出嚟比歌手同樂隊聽返自己有啲咩失誤同錯嘅耳機,啫係會將最原本有嘅嘢,同最真實嘅嘢都比得返你嘅耳機,

想簡單啲嚟講,就係味精同清水嘅分別,每個人鍾意嘅都唔一樣,要用自己耳仔試味,可能你就係鍾意水一樣咁清澈,會覺得味精味太重嘅耳機太油膩,又或者你就係鍾意多鹽多醋多味精,就係 hifi 味重嘅耳機,可能會聽落無咁銀耳,咁講會唔會易明啲,其實最主要睇返你對耳仔,買機記得試清楚 ,唔好以為貴就好,寧試多,勿買錯
z1r 嘅動圈令到首歌嘅動感提升,pop song 好正,but 未真係認真試過,只係聽講,其實唔一定限死買 m9 m7 嘅,佢係呢個價位始終有人覺得佢太 mon,中價位都重有好多唔同嘅選擇,有唔錯嘅嘢帶到比你,會有小驚喜,dap 都要睇清楚先好買,dap都好影響聽歌,唔好話人人推黑磚好同正,就黑磚等等等,唔同嘅嘢都有唔同嘅演繹

而家我暫用緊朋友讓比我嘅 es5,dap 用 r6 係新手唔錯嘅體驗,我都係新手,未去到呢道咁多 ching 玩到咁高汁同出神入化,只不過係睇你試到自己 budget 最啱心水,性價比高嘅耳機,唔一定係貴就好,呢道好多 ching 都好好人會解答到同比到你想要嘅嘢你

希望幫到,你比到意見你
thanks
平時都係用IPHONE 聽歌
DAP太麻煩啦, 要燒碟又剩
而且個分別唔係大得好緊要
耳機俾到嘅分別明顯好多
咁邊啲算係重味精?
ath-iex1? campfire? w80? se846?
記得 sony 以前有隻都幾重味精,唔太清楚唔敢答你太多,怕講錯,自己本身聽開三頻平均度高嘅耳機,睇下有冇 ching 答到你

另外,題外話,如果你怕易壞同唔聽開bass想耐玩就唔建議 fender,不過佢而家有隻 zero 4 幾抵玩,因為佢個牌子本身係做開結他amp等樂器類,所以佢造出嚟嘅耳機都幾有 fender 味,而人哋話佢係a9嘅改良版,但係對比起過萬元嘅前皇者fxa9佢只係賣 3000 頭,係幾抵玩,鍾意可以試下
咁點換會好d
而家噤個制買歌好易架
唔好咁諗,DAP影響耳機係好大架。
睇你自己鍾意 佢官網有個表講d filter同綿 仲有幾隻demo調音
有咩網?
hd track 得歐美
Mora咪有日本
Qobuz都多選擇, 香港歌手都有
其實mora都有歐美 見過有queen 同Michael Jackson
有時mora有,hdtrack無,有時掉返轉,講歐美一定係HDTRACK齊,我搵metal野,佢有好多好偏既都有,仲有同一隻我會比較邊個平啲同佢地各有discount,尋日先買左隻Zard 30週年,52首歌,泉水姐姐
香港的不了
真心 好少見香港依家d歌有acoustic 錄音 好多都係midi或者分開錄音 再後期mix埋一齊
外國而家都係,但係人地個監制功力同香港既無得比,有時剛making of,個監制連一格overdrive都好講究。

同香港啲歌千編一律,九唔搭八都走出來唱,把鬼,抵佢活喺自己空間。
1萬指耳機
dap 暫時未諗住
之前入左隻zx300 都無乜點用
麻煩得嚟分別同iphone 又唔係咁大
如果用電話,就唔好買Z1R,就算係ZX300都唔好諗。
Iphone同ZX300無可能無分別吧
你要用4.4先得
唔係無
係唔太大
同樣洗三千蚊
earpods > se846 vs iphone > zx300
前者感覺分別大好多
外國啲歌錄製高幾班
香港錄製搞到用仙女同earpods 都聽唔到分別
我用Luminox shadow覺得唔錯
你有無試4.4,淨係ZX300 4.4同3.5都會有分別
你小心哩條線,得閒要抆吓佢,我隻黑仙就係咁比佢ko左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞