歡迎想砌模型o既巴絲入黎(11) 封關呀屌你老母!!!!

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
嘩⋯⋯做乜會乸到啲銀色咁
用左唔用base的油?
你意思係本身件係銀色,然後你噴咗兩層銀色之後仲睇到原本零件隻銀?
原本件件係紅色,我上左一層銀,再上兩層秀明紅
嘩⋯⋯做乜會乸到啲銀色咁
用左唔base的油?
求問 AV油 高手

AV水性油 做唔做到
油性油 疊色既 亮黑底+金屬色+光油 / 亮黑底+銀+透明紅黃藍綠

AV水性油 玩金屬色 流程應該係 大約係點??
同埋 洗唔洗落 稀釋? (我係模谷問話: 唔洗稀嫁啦 最多都係落小小 媛乾劑)
求問 AV油 高手

AV水性油 做唔做到
油性油 疊色既 亮黑底+金屬色+光油 / 亮黑底+銀+透明紅黃藍綠

AV水性油 玩金屬色 流程應該係 大約係點??
同埋 洗唔洗落 稀釋? (我係模谷問話: 唔洗稀嫁啦 最多都係落小小 媛乾劑)

前者做到;後者做唔到,以我認知av啲透明色出黎效果唔係油性透明油油個種效果黎,折衷啲做法就係用水油做底,就透明色用返油性嘅
佢金屬色要睇你用邊隻,liquid gold系列同air / Premium Airbrush個啲都唔洗稀釋;mecha會杰少少,如果噴筆口徑細又驚塞可以稀釋,不過正常無去到0.15咁細嘅話mecha好少塞
其實係咪溶咗膠?你話用舊shf
多謝大佬

新手想玩 金屬色 買藍蓋定黑蓋好?

Liquid 系列 我買左支金色 未用

洗唔洗買 av油 稀釋劑 (未買 )

我主要 想玩 金屬色 既 紅藍綠銀槍鐵 咁

應該點買?
唔該巴打先,因為見到佢裏面個底用銀,所以跟返銀底,上網查過見人金底又好,銀又好,噴完都係唔係好明顯咁望到啲銀咁
唔係舊嘅,係隻mk 85 shf 之前跌到個頭啲油花到見銀,自己當時未玩模型,完全唔識啲油個啲問題,用左一隻透明紅點點下發現食左層好油,之後就見底銀,我就放棄左,係呢家間中有接觸下先試下救下玩下
畫眼畫到傻,好耐無玩過gk
骨架噴左槍鐵
外甲素組
點噴消光好
點解你調轉玩咁得意既
骨架噴一層?上左甲再噴多層?
我玩噴罐 骨架板噴
諗緊如果成隻噴 隻槍鐵會點
最後 諗到個方法係
剪件 打磨 上水貼 滲晒線

夾晒d外甲噴罐一次過噴
戴手套砌
點解要戴手套砌
題外話, 呢個阿姐係咪真伙死左??
mecha新系列標榜㩒刮,不過顏色選擇少啲;air講明係噴筆用,基本上唔洗再開稀同多色揀好多
咁多位師兄邊到買到 Display Stand 比較平?
例如依款
要留意返天氣濕度,如果係太濕嘅日子噴隻透明紅會變到好啞,咁就做唔到金屬色效果
普通版福利之前好似20蚊個
我係 Gundam Base 見到 $60-$70 個,驚香港無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞