[本地籃球] 2020年香港男子甲一討論區9

861 回覆
5 Like 10 Dislike
唔好意思 曲線冇講明....
但FF的話濤 可以打weakside 補防 + stretch 4,拍著賀斯福 應該幾夾

華人第一內線:過幾年應該係 卜,現時 胡卓斌傷多過打,鄧志恒 都係苦功 架,濤都算係「相對」可以係最好嘅一個嘅....
算啦胡卓斌真係, 打左咁耐波都患得患失 冇d大將風範
卜仔今年岩岩打東方, 佢即刻比下去啦, 機動性, 侵略性, 對抗性, 中距離,
範範都掂過佢!
師兄知唔知決賽飛點買?修頓排?
除左排隊都冇其他方法了
特別爆果幾場聽講連球員都淨係可以帶一個人入場
點解2021年仲要排隊買飛企到腳跛
不思進取
仲有冇飛賣?
南華好似無好多人
無惠龍兒、楊和、羅意庭?
係,如果罰球準D,有機贏埋
場波好睇,合理結局但都有啲可惜

南華
-睇唔透duncan係留力定點,大部分時間進攻冇力
-余理洋 老化?身形都係靚,但無咗以前果種殺氣
-楊和好fit,啲插花有阿香feel
-朱亮foul trouble 係意料之外,但進攻到屋企隱形

滿貫
-睇得出朱sir 有心機擺陣,鄧志恒拉高位幾好效果
-估唔到阿架會手緊,miss 好多球中距離,入兩三球的話成場波會唔同講法
-蔡再懃入個啲波都靚,但作為射手點解罰球搞成咁
-維江 同 林俊光 值得多啲掌聲

結論:
-未睇到真功夫,南華 3個外援打唔起-但都贏,唔知係好事定壞事
-期待 楊和 /徐遠征/蔡再懃 得分大戰
-滿貫有個質素內線的話 e.g. 南青Chris,打得贏南華不是夢

最好睇5球:
1)張偉康 4 point play
2)楊和 一輪 pivot + crossover 後罰球線jumpshoot
3)蔡再懃對住張延隆 插花後 in your face 3分
4)duncan big block
5)何倚 兄弟 fast break play
七點半counter仲未close
冇售罄notice
一邊看台山頂位完全冇人坐
係咪賣唔曬?
某程度上今日滿貫係超額完成, 人地4隻鬼, 你一隻鬼都冇, 今日成隊表現都好左好多

不過追分果段都係有少少 "士氣波" 既感覺... 南華防守個壓迫性, 換防, 籃板保護都做得好好

雖然話係"超額完成", 但如果呀懃D罰球可以把捱好D 呢場波係可以贏...所以真係勁可惜

留意到呀懃一完場就衝入更衣室, duncan拉住佢握手問候下都fing佢走... 似係嬲自己嬲到喊... 雖然唔係佢地fans 都睇到有D心up!
滿貫係咪簽左個ABL外援中鋒?
可能去左台灣, 今季滿貫冇外援?
睇新聞話,可能出年先有
建龍外援漢尼拔僅得1分 南華炒對手66分創紀錄

建龍飛馬外援漢尼拔歸隊,本來預計與南華首席中鋒惠龍兒,有一番龍爭虎鬥,但此子闊別甲一兩年,明顯不在狀態,今晚(7日)在修頓場館僅得1分。反觀南華展現衛冕氣勢,點點開花,終以102:36大炒對手,兼創下今季單場最大分差。

建龍在「開咧」前召回外援漢尼拔,這個身高2米08的加拿大籍中鋒,顯然需要時間重拾節奏,沒與惠龍兒硬碰硬,由李旭川、馮嘉豪和黃偉琪在中遠距離發炮,咬緊比數。但隨着南華後衛楊和「着火」,連取7分,打出一段13:0的攻勢,很快拉開29:11。第二節南華灑起「三分雨」,余理洋、曾湛元、張延隆和梁兆華接連中鵠,瞬間擴大到30分差。反觀建龍進攻「hang機」,又送出「籃板放題」,落後18:57返回更衣室。

換邊後,漢尼拔仍舊打得掙扎,6分鐘過去,才憑着罰球「破蛋」。隊長韓天次連入2顆三分球,單節取得8分,嘗試為建龍「止血」,但孤掌難鳴,被大幅拋離29:73,令決勝節失去意義。南華未有手軟,頻頻「偷波快攻一條龍」,葉耀邦更攻進10分,終在全隊12人皆有進帳下,以102:36大炒對手。

南華有5人得分上雙,楊和和梁兆華分別取得18分和15分,建龍僅得韓天次有雙位數進帳,獲12分。他稱要學習對手執行力:「香sir(教練香振強)叫我們多些剷籃分球,有段時間打得還好,但一打亂節奏就⋯⋯」他指漢尼拔「已努力中」,還需時間重拾狀態,今晚會好好休息,準備周四(9日)迎戰康仁福建:「我們一定會拚盡,這場就會見真章。」
1分....佢咁既身型 無理由籃底少少雞都偷唔到
南青82:72滿貫
入場睇到想嗌回水
南華根本收住打,東方無論進攻防守都睇唔到有咩戰術同侵略性,賽後感都廢事打
一開波無左隻鬼,好難打
第一節尾李琪個位瘋狂失分比人拋開都唔換人 又唔叫暫停
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞