[本地籃球] 2020年香港男子甲一討論區9

861 回覆
5 Like 10 Dislike
佢ig 出左post話係

慘。。。
永倫新果班接唔到上黎 你睇下福建同南青班後生仔打得幾好
其實隊友肯鏟肯射其實已經幫到好多,今日做到嘅係林俊達同許烜行呢兩個後生,隔離果個係Tyler,拎到4至5分幫助都已經好大

但防守問題係好致命,賀斯福亦都打得唔夠侵略性,第四節滿貫守聯防,成隊更加不知所措,左傳右傳,又唔係俾Tyler,更加唔知想點,俾到Tyler都仲有價講,但俾唔到就真係打完啦

講真嘅,我都覺得係應該俾許烜行同林俊達打多啲,但如果賀斯福都係唔夠侵略性 (雖然我唔再寄望),永倫都係唔會贏前列球隊,Tyler拎幾多分都冇用,後生果班打得幾好都冇用
有冇人覺得南華個外援位係哂左?
朱亮都唔夠料
好多因素嘅
1)(利申由鍾馬飛睇到而家)首先我好敬佩許生有心有力搞波咁多年,但佢嘅mindset就係咁
講真韓國佬之後有邊個講得出永倫教練係邊個(no disrespect)?永遠timeout都係許生喺場邊最大聲。唔通真係等肥仔翁成材擔大旗咩....

如果亞ga唔係走咗,佢加埋 潘志豪 泰那 賀斯福 周迎堅 應該可以申請世界紀錄 最老嘅正選陣容....

2)成也泰那敗也泰那, 佢落場就會交足功課,但同樣地一日佢喺度好多嘢都唔會變,衰啲講好似kobe咁,就算佢退化,你都要就住佢.... 所以我好想永倫打下亞洲賽,逼隊波面對現實搵個後生外援接替泰那

3)咁多年都有啲當打/有料到嘅後生仔嘗試接班,遠嘅有 蘇伊俊(佢都退咗休唉)張偉康,近嘅有 徐遠成 吳嘉軒,但都係留唔耐

我唔知道 李琪/兆榮 去龍獅係唔係打亂計劃,但龍獅出現之後好似就冇計劃... 不過今年啲後生其實幾有潛質,睇下會唔會有新發展啦
當年浪花兄弟係度 永倫正選都係Tyler&豪哥。

我係浪花兄弟我都會走 先唔講職業隊唔講錢先
有能力打多d都要做豪哥後備
後生仔 點都揀有得打。好過坐bench. 青春有限

其實林俊達幾好波。
Red bull 3x3都有睇到佢唔錯
希望許生會比多d機會佢。
唔好彩,但點係一個人可以傷得咁快...
又係雞肋.... 場上面5個位,你有4個位 已經固定; C SF SG PG
得番個大前鋒位有走盞,加上打本地進攻個陣已經夠做,變咗PF 主要應該係負責dirtywork分薄惠龍兒負擔
朱亮算係stretch 4,都不失為好配搭
其實而家咁咪幾好, 唔駛害到d真係有潛力嘅後生
許生而家都無乜諗住點train新人架啦, 嚟嚟去去都係搵d老將即戰力嚟吊命
咪由佢玩多幾年囉
難得入到場睇波,都講下後感 (先利申,永倫球迷)

1. 東方
新中鋒卜仔表現好有驚喜,身高意職footwork 機動性都幾好,最欣賞佢有膽色去打...對住惠龍兒完全唔覺佢怯場 ... 胡卓斌睇怕要坐好耐了

ross 應該我見過東方請過最廢既外援: 唔敢起手,速度唔快,拍波唔勁,落到場完全冇外援應有既掌控球賽能力,東方急起直追果段,ross 參與度極低!第4節關鍵時刻帶死哂個波又唔敢起手...真係搞笑

值得一提係睇唔到外籍教練帶到特色俾隊波,其實個個都有射程又後生,但就睇唔到有咩明顯重點戰術/重心/打去... 以前 E.Torres 果種3分,防守紀律,追分時刻守大 1-2-2 都冇哂

2. 南華
冇左蔡再懃之後的確係冇左個主攻點,實力看似冇之前咁強,但楊和既成長好明顯,相信佢去到聯賽後段可以擔起得分重任。

南華最強之處就係加拿大果幾隻混血兒計本土 (簡直係出cheat), nathan yu 又轉埋本土 ... 保證正選實力,又有青訓上到南華更生換代,成個打法好成熟,平均,深度 都最強 ... 今季都係大熱拎冠軍

3. 滿貫
內線實力深度又強左,肥宏表現好有驚喜 (可惜又收league), 肥煒都第二春真係估你唔到,呀ga 就未上力,但始終射術,意識,身型都唔會突然退化

外線有呀懃做重心 (呢場表現就below average ),何倚富過檔...加上本身有呀爆,康... 深度超強... 考慮到東方外援太廢,滿貫仲有隻artino 可以出,聯賽睇好滿貫打贏東方同南華爭下冠軍!

4. 永倫
真係一言難盡。
自從東方成軍拆散左永倫個骨架,就進入一個青黃不接浮浮沉沉既日子,究竟許生仲有冇心搞隊波呢?

上場對遊協終於見到許烜行,林俊達呢D新血可以落到場交到貨,但今場莫講話D後生,連老將都唔識打波咁,冇哂D 本來應有既默契同走位配合,個個扔個波比Tyler 就算數。

誠然Tyler 即使面對咩類型/強度既對手,拎30+ 都唔係難事,但其他人點樣令到自己都打得舒服?其他人都要敢打,敢起手,Tyler 先打得舒服,場波先會贏 ... 隊隊波都係多點開花,鬼唔知Tyler勁,但你得一個Tyler 係唔夠永倫用 ... 其他人都要挺身而出先得

永倫個問題係tyler/堅/豪 同以前既ga, 夾左太多年,默契配合已經太成熟,其他新人根本好難融合佢地自成一角既體系 (莫講同Tyler 同場壓力又高,發揮機會又少)。有冇諗過請番個勁教練? (紅藍都用緊外國教練,滿貫有朱sir) tyler 夠7年未?請多個外援得唔得?

潘志豪真的要退了,身體跟不上年輕人的步伐,鄧志性,何倚富,懃 都係睇住佢打 ... 令人心酸

今季睇好滿貫入決賽

紅 > 綠 > 藍 > 黃
你就好啦入到場....

1. 卜仔真係幾好,起碼睇落唔會變咗死神咁懶又多壞習慣
2. 東方請過最廢既外援: 問過班尼斯 未? xdxd 不過同意,ross打到好似rice咁
ross 真係垃圾,浪費左個外援位,連艾利諾既三分一都無
卜仔幾勁,咁既高度加footwork ...入硬港隊
依家東方打緊 都無直播呀?
冇呀屌… 香港地睇個本地波都咁難
東方果個de villa先廢。。咩人嚟
卜仔琴日同duncan對位都唔輸蝕
柒到喊。4號位只能出徐遠成打30+分鐘。 都唔願出佢 就知佢咩料。
又話場場播。

我唔介意你播 我比返$20睇一場都無所謂

籃總聽唔撚聽到丫?

成日話1000萬年費 已經好緊湊
比條財路你丫!
冇計紅同綠攞走晒啲4號位,辛苦晒Adam
係攞走定人地想走就唔知啦。 職業隊
下星期二又有紅黃藍綠
有冇人有入場睇琴日 兩隊強隊都差D 出事
YouTube 24籃球。 有highlight睇返

睇到下遊球隊都有競爭力係好事

南青同福建都係真心有驚喜。
有無好心手足聽日會排隊買飛
搭單幫我買多一張 單棍入場睇
thank you
https://t.me/pek8964
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞