請公民黨支持者停用「五大訴求」,你哋不配

258 回覆
428 Like 143 Dislike
公民黨最大問題係支持者普遍基本人格都有問題

五大訴求缺一不可係你自己叫自己講無人威脅你
但公民黨元老公然踐踏五大訴求, 本來應該係你班人家法條廢老,可能踢出黨或指示條廢老收回言論

而公民黨支持者竟然抹黑指出問題的人
又搞分化
分化post來
可能班所謂公民黨支持者就係五毛
最重要係普選有普選先係一切
你有冇見過泛民屈梁天琦係鬼?
你有冇見過余大狀屌人燒法院?
你見唔見到公民黨黨魁公然違反五大訴求?
Whataboutism 係人都識, 唔該大家叫泛民唔好割手足先
呢個就係香港政治最撚嘔心的位
政治明星化,支持者覺得自己無責任監察自己支持的政客

當政客(明星)出事, 支持者反而走去盲目護航
14歲女童被指當日下午在現場舉傘,以助其他示威者設置路障已經告左暴動

公民黨智障支持者知唔知根據廢老的重罪不特赦原則就算僥倖抗爭成功呢個女仔都要受刑
屌我分化嘅人聽住:
好簡單, 根本換走班老seafood, 就冇人搞到分化
負皮我嘅幫梁家傑含過撚呀?
美國華府: 不希望看到「香港抗共陣營」內鬥分裂
https://lih.kg/1832967
換走咗啦
梁家傑有議席咩?
余若微有議戒詳?

即係依家冇問題啦?
你完全唔睇事實,答咗都唔理

1. 佢哋有人咁講過,當中毛ee道過歉
我支持要求有講既道歉

2. Source?
係梁家傑話不認同但可理解?
咁都叫屌?
你戇撚鳩?

3. 點違反?
19老燒講法完全一樣,係咪都違反?
上面講完又唔聽
1. 毛孟靜早已退出公民黨,我只針對公民黨,甚至白鴿我都有讚
2. 梁家傑指出,特赦確實是政治行為,所依據的不是法律原則,但完全包含法治的框架之中。他認為,應該在釐清事實的基礎上,為這場群眾運動重新作政治定性,再選取合適的案件特赦,方式可以包括停止追究、減刑等,大致有三部曲:「先做獨立調查委員會,等大法官做好報告,再認真考慮將群眾運動重新作政治定性,然後在適當的案件之中進行特赦。」

他坦承,部分案件要談特赦很難:「有很多人都覺得,如果你真的被認出,你做出一些嚴重傷害他人的行為,那難道又特赦?當然,那可以酌情減刑,例如當時被挑釁,所以我覺得有部分人不能完全特赦。

五大訴求之首:撤銷所有反送中抗爭抗罪

3. 你有冇背清楚五大訴求?佢兩個老野擺明冇完全支持

唔好騎劫個post, 李怡先生以前都係共產黨員。
我focus 係公民黨某些成員嘗試軟化五大訴求,同埋未明確糾正自16年起屈本土係鬼嘅路線錯誤
你又知我鍾意睇李怡老先生
咁佢兩個‘不完全支持’五大訴求算唔算割蓆?共匪?投共?
佢哋唔係,咁同一標準,公民黨一樣唔係

我已經講過五大訴求本身係有內在矛盾
你不可能要求特赥抗爭者,但同時公正審判黑警
冇矛盾
特赦抗爭者=還法治守護者一個公道=不是以法,但係達到法治之義
公正審判黑警=以法限制公權力=以法達義
冇真普選呢刻放左都可以慢慢清算
消息來源?無嘅當你係分化友。
留意返最近所有批評泛民或本土派抗爭者嘅post, 得依個正評多過負評。我可以擔保屌VL, 屌民陣,屌on q 本人,甚至屌五比零嘅post 都唔會有多數人支持,係公民黨老一輩先出事。
致公民黨大狀及其議助,我唔會揣測你哋嘅動機,亦無興趣知悉閣下是否從心底裏支持五大訴求。但係睇完依個post 嘅回覆,希望你哋知道貴黨資深成員最近言論對抗爭者convey 咗咩message. 所有泛民政黨在開始講五大訴求時,已被完全歸入抗爭陣營,稍有切割均會被視為背叛。你哋講嘅嘢以大狀冇問題,但係公民黨作為抗爭者,你哋不具備講最近言論嘅政治能量。你哋嘅言論只有中立人士如李國能先有資格講,以抗共者身份講就係割蓆。
懇請你哋正視問題,否則真正分化撚有機可乘,失去選票後果自負。
點解到依家啲人仲可以覺得冇選立法會=呢個人冇影響力
如果係咁嘅話, Who the fuck is Solomon Yue?
退落嚟意思唔係叫你唔好選, 政治參與唔淨係得選舉呢個選擇

其實就好似大部分六月前未覺醒嘅香港人對政府嘅睇法咁
係咪道個歉認衰都咁難呢?
唔係唔比錯 人誰無錯呢 但錯就要認打就企定 律師黨應該最清楚

大家都睇到Over左你個Dead body
出嚟講句對於三權分立徹底破滅感到失望同憤怒都好呀
Promise會施加壓力又好乜都好 其實都係門面野黎啫
係覺得認衰好冇面,定係覺得冇需要?

btw
唔好同我講話議員私底下做左幾多唔需要話比選民知 你投得佢
佢係要對你報告架 選民係有知情權架
唔好睇到你張票咁cheap先 含淚投冇問題
含完唔監察 下屆就真係含撚都唔掂

兩張舊相
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞