請公民黨支持者停用「五大訴求」,你哋不配

258 回覆
428 Like 143 Dislike
五大訴求最重要係釋放所有抗爭者,公民黨班撚屌永遠唔會明。梁家傑講到明只能特赦部分示威者,dllm.

我必須重申一次,如果大家認同某些暴力示威者應付出代價(儘管佢哋先係守護香港民主嘅先鋒,褒獎佢哋先係社會公義),請唔好再騎劫「五大訴求,缺一不可」依個口號。
五大訴求最重要係釋放所有抗爭者
關你撚事
其實係
然後你叫港獨佢地屌返你係咪唔要五大訴求
19老燒都係咁講
配唔配?

多次衝突,警民仇怨利息大量疊加,即使成立獨立調查委員會,旗下可能也要就不同事件,分設小組,分別調查,工作量極為浩大,曠日持久。但至少可以讓社會各方都冷靜下來,讓時間沖淡創傷。

然後由退休大法官領導的獨立調查委員會,可以就控罪問題,作出推薦(recommend):少數證據確鑿的暴力者應予起訴,包括在騷亂中蓄意破壞公物、向建築物縱火、或在混亂中搶掠店舖(若有這類行為的話),但大多數警員和被捕人士,鑒於風暴是由「不撤回」的原點引起,建議不作刑事追究。
果然中國人就係鐘意內鬥
又想分化
五大訴求最重要係釋放所有抗爭者,我唔覺得泛民甚至19明
不嬲唔係同路人,何來分化?
我永遠唔會忘記泛民割天琦嘅咀臉,除非佢哋肯真誠同本土派支持者道歉,否則請保持一段距離。
我唔想公民黨作為虛假嘅五大訴求支持者,獲得不相應嘅政治能量,因為咁對前線/在囚手足不利
只有真正支持前線嘅人先可以獲得抗爭者嘅選票。梁家傑之流若非支持釋放義士,請有番少少政治道德,停用五大訴求
最重要係有普選

有普選先有其他
又想分化
我明確表示自己並非公民黨支持者,選票從來並非公民黨必得,何來分化?
公民黨使用五大訴求口號但唔確切執行,先係分裂抗爭陣營嘅表現
邊撚個蚛蟈人?
斷正既前線係應該受法律制裁,講完
blocked
左膠填海都厭臭
行動上係普選,道義上係釋放義士,因為咁先係完全證明我哋比中共正確嘅一步

話時話公民黨同其他泛民玩功能組別上腦,好似連普選都唔係好記得
咁係咪應該叫佢停止主張特赦部分示威者
應要求佢依照返佢使用既五大訴求呢
而唔係一黎就叫人分化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞