請公民黨支持者停用「五大訴求」,你哋不配

258 回覆
428 Like 143 Dislike
又係依個批評就係分化嘅論調
留意我矛頭只指向公民黨,熱狗屈哂全部人供泛狗先係分化。
Dead body 論正正就係楊生政治前途上嘅跘腳石,唔想俾人鞭就快啲出嚟澄清法治已死

你睇吓有冇人post鞭到白鴿入中聯辦而又正皮多過負皮?冇呀,因為佢哋證明到自己無條件站在抗爭者一方,重升level到講時代革命!
相反公民黨仲偷偷地割蓆,冇100%支持五大訴求,冇用盡一切法律方法拯救義士,不斷對外傳遞香港仍有法治嘅信息,重明確表示唔支持釋放所有抗爭者,唔支持燒法院,指點勇武。

我將事實講出嚟就係分化撚,不如一死以謝天下算
1. 冇100%支持五大訴求
— 重罪犯雙方不放哩一點係老燒同19以至非常多人既立場
係咪哩啲人都等於割蓆

2. 冇用盡一切法律方法拯救義士
去警局救人既,onq等都去好多次

3. 不斷對外傳遞香港仍有法治嘅信息
不斷?
講嚟講去咪onq幾年前一段
余若微最近信報訪問

法律能保護雞蛋?

「有律師問我,法治究竟有無受損?」過往談到「法治已死」,法律界往往感到冒犯;但時移世易,律政群英都不得不面對現實,余若薇慨嘆,該同業認同「法治有損」,理由是「當大部分人都感到『有損』,法治已經受損」。談法治不能脫離群眾,有否受損是觀感問題。她說:「法治有句名言Not only must Justice be done,it must also be seen to be done(正義不僅要伸張,還須彰顯於人前)。」意思就是普羅大眾要感受到,法律及法庭能夠保障自己。

「法治」被視為香港基石,但背後概念其實很抽象。我們經常說「法律面前人人平等」,法律賦予人們基本權利,而要建立法治社會,余若薇指出,除法例不可嚴苛外,最重要是政府尊重法律,執法要公平公正。遺憾地,自從衝突爆發後,執法部門愈來愈備受質疑──截至12月16日,警方拘捕人數高達六千,而檢控率僅為17%,更諷刺是被捕人士規模,竟然高於全港在囚人數。

重明確表示唔支持釋放所有抗爭者,唔支持燒法院,指點勇武。

4. 梁家傑句野明確係邊?
有提過示威者?
部分人必然包括示威者?

你做出一些嚴重傷害他人的行為,那難道又特赦?當然,那可以酌情減刑,例如當時被挑釁,所以我覺得有部分人不能完全特赦。

5. 唔支持但可以諒解
一個大狀講到咁已經好盡
唔撚通支持

你講既一係就唔係事實
一係就曲解

唔使以死謝罪
冷靜客觀啲就得啦
美參議員魯比奧:是時候要有一個針對港警的國際獨立調查
https://lih.kg/1831114

搞掂哩樣野
到時先諗點樣minimise 自己人受傷同時maximise 啲狗既刑責啦
1. 係割蓆,尤其係公眾人物講出口
2. 解䆁下for popo嘅禁制令點解得一次
3.你刻意忽視佢地對外lobbying嘅立場,佢哋明確反對攬炒,但係有能力嘅政客應該識用brinkmanship, Steve Bannon 大紀元訪問已經提水話用Nuke option
4. 部分人當然可以包括示威者, 而除咗戰爭罪行,所有示威者應被釋放,此為五大訴求之一
5. 記住佢哋除咗大狀,亦係公民黨成員,亦有支持五大訴求。五大訴求就係咁盡,唔想咁盡嘅請明確表示不支持五大訴求,我會理解,但係佢地一方面想維持自己體制內大狀身分,一方面想賺取體制外示威者選票,會唔會唔道德咗少少?

我一直冷靜客觀,換嚟嘅係所謂同路人嘅冷嘲熱諷,屈毛屈分化,然後閣下叫我冷靜
樓主係熱狗
1. 第一點連老燒都親口講過
如果你覺得佢都係割有乜好講

哩一點係要爭取最大支持開始咗獨立調查先
有啲姿態點都要擺吓

2. 唔知你講邊樣
但如果你是但講一樣心中覺得應做而又未做
=未全力—》冇資格講五大,割蓆
咁好多人都冇

有冇諗幾撚多人俾人拉
幾多官司
仲要出外遊說
郭榮鏗俾所羅門點名讚做好多野幫香港抗爭者又點計
係咪有一樣就覺得做少咗就上綱上線

3.睇吓所羅門講咩啦
仲有唔好撚柒
你估關係法美國佬會想取消咩

4. 可以 不等於必然
你條蠢撚想用哩句入佢
起碼質問佢包唔包埋示威者先啦白痴仔

5. 弱撚智
首先,梁根本冇誤過不特赥示威者
你自己睇多次

其次,好多時政治就係要含糊爭取最大支持
你都弱撚智
咁要試吓先知

樓主咁云伯係咪割蓆出賣乜都齊,正仆街冚家鏟
冇資格講五大訴求呀

[]
永遠都係插自己人多過對家
屌那媽如果我哋由得勇武坐監真係賤過狗
係釋放所有!所有都係政府攪出黎,官逼民反
1. 老燒一早係燈神,唔知點解連登依排瘋狂吹奏佢。我明確表示,公眾人物若非支持五大訴求,應受割蓆
2. 政客代表人民,政客唔係手足,政客應該受大眾監視,政客可以被割蓆,明未?你作為普通人,竟然盲撐政客忽視手足,一係中國人代入權貴思想作崇,一係你係政客打手
政客代表抗爭者,講得出五大訴求就必須付相應責任,相反我哋一般人抗爭只係義務。
3. 所羅門唔係美國政界全部,Steve Bannon 支持可以用香港關係法制裁中共
4. 佢如果想站在抗爭者一方,必須明確表示其有限度特赦言論不包含抗爭者,否則係割蓆。戰場上必須無條件支持士兵,否則係叛國。
5. 五大訴求缺一不可為抗爭者憲法,政客如果想站在抗爭者一方,必須明確擁護此規條。同中共博弈係戰爭,係革命,唔係政治協商,不容含糊其辭。
再者,選民無任何責任揣測政客心中想法
釋放所有抗爭者
當然,條神怪撚入青山好過,我上面都明確表示過依度冇熱狗嘅事。

不過你哋郁啲就用熱狗,陳雲、怪力亂神同所有批評泛民聲音類比,顯示你哋從來冇虛心接受意見,只識打稻草人屈毛。點解抗爭好似進步慢咗,就係因為傳統泛民思想重獲政治能量所致。我以為區選大勝後年輕泛民及本土可以主導一切,點知都係徒然

梁天琦嗰筆仲未同你哋計,除咗已退黨嘅毛姨,未有一個傳統泛民道歉
連飽讀詩書嘅政治人物都未擺脫到支式奴隸思想
1. 講多次
我冇參加任何政黨

2.我冇咁類比過
哩個post 貼圖係測試閣下

小弟話人熱狗等等
都係基於對方親共
而唔係屌飯民

3. 哩家點唔係年輕主導一切?
要梁生訪問都唔接
退出先得?
佢篇訪問成篇都屌中共喎

4. 我贊成有屈過佢係鬼既飯民道歉
屈得最多既係劉細良
公民黨從來唔係同路人 只係一班政棍
當年魚革割蓆割撚到
唔係以為依家出黎寫兩張揮春屌兩句柒婆就算手足呀?
公民黨而家同督灰冇分別
佢地送緊前線去死

教咗咁耐 邊d係同路人 邊d唔割
都未識
成日出呢D post 既人,想請問
你地有無見過有激進藍絲屌民建聯只係愛錢唔係真心愛國?
又有無見過黑警屌林鄭只想靠警暴做盾唔係真係支持警隊?

我相信無,但如果上面果D真係發生左你會唔會覺得好笑?
如果會
不如你又望下自己D post
望完仲笑得出嗎?
問題係公民袋反對特赦前線小隊

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞