請公民黨支持者停用「五大訴求」,你哋不配

258 回覆
428 Like 143 Dislike
4.5大訴求,缺一不可
前線為公義但受法律制裁仲係以法達義?
你係法家?
On99
但你有冇能力用溫和方式説服泛民大佬?好多方法我都試過,包括dm, mail, 但係冇撚用
縱火,塞路,打人,呢d 無論係邊一個文明社會都唔會被接受
所以斷正左要被判刑係好合理
點會想追究自己友先
同比中共殺一儆百有咩分別
台灣韓國民主化都唔會完咗搞自己友
反而係執政黨無事
仲要事實係中共比搞得一個實會趕盡殺絕

兩段建議簡單啲講就係
開個冇實權嘅委員會 用行政拖下示威者 搞死核心暴力示威者 之後大家可以返去「正常」生活
唔講我以為係狗寫
如果不計勇武犧牲要民主化又冇補償係當佢地condom
咁個建議係買完condom送上門比人中出即飛
真 如果啲所謂民主派有用我哋本土要出嚟?
我哋已經冇割佢哋啦
但佢哋仲成日扮代表/專家咁話我地五大訴求應該係點

Between 公民黨都叫ok
民主黨先最大問題
依度冇佢哋嘅事
其實19成日企當權者角度諗野
咁咩叫公民抗命
所以?唔等如無犯法,而家唔割只係無得揀
但係去到最後為左安寧,佢地一定要受制裁
所以政府濫捕就係為左釋放部份被捕人士然後當做左野
前線為你呢啲人渣付出真係唔抵,blocked
守法唔等於法治
只有公權力可以破壞法治
示威者係守護法治
法治精神係以法達義

然後你話要制裁示威者
夫藍屍乎?
你先人渣 斷正判刑正常 有冇諗過佢地為左你地啲和理非被判刑呀
法治精神係no man is above the law
所以俾人斷正既人要俾人制裁先係正路
時事評論工作者通病嚟
有人當埋自已係大台tim
法律係會改
係有赦免架
只係一味守法
有冇諗過個法律係邊個定
如果法律只係保障當權者
咁我哋係咪一世都要俾佢食住
唔充權
一個健全嘅法治制度應該award 守護法治嘅人,所以斷正判刑唔正常,除非手足犯嘅係戰爭罪行,如姦淫虜掠,但係根本唔可能

光復後必須全部特赦並追勳
缺一不可
There are some men above the HK law, including Winnie the Pooh
分化撚。
唔制裁勇武,佢地終將成為另一個暴政
支共起家果班本身都係咁樣上位,結果論而言,佢地無為佢地既暴行受刑,最後就成為左特權階級

唔好同我講咩香港人唔係咁,我唔信既
我信人係有劣根性,你唔impose 一堆rules and regulations 最後都會俾權力腐化

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞