點解會出現到大圍捕? 因為一班講好咗香港人反抗嘅和理非走數呀

292 回覆
240 Like 183 Dislike
你話我分化我都要講, 因為呢個係一個問題

以今日為例

聽到有催淚彈爆聲, 加見到有每個方位都有狗收緊個圈之後,
一班和理非痴撚哂線咁係到大叫:
行啦!
走呀!
跑呀!
前面D人唔好企係到呀屌你老母!
你頂撚住後面D手足走唔到呀!

回頭一望, 原來係一班著住普通服裝(唔係著黑色衫), 帶住外科口罩嘅人
去到呢一刻, 大家應該唔會覺得有咩問題, 反而想屌鳩我
話呢D時候緊係要行啦, 仲企係到做乜撚野? 後面手足點走

問題就係呢到
1. 當個包圍網已經完成好哂, 有一兩個位係班狗放俾和理非走嘅, 咁和理非走哂之後, 包圍網入面剩低咩人呢?
2. 和理非唔係勇武嘅盾? 你話頂撚住哂, 後面手足走唔到俾人拉。咁唔係應該要俾老人家細路, 同有裝嘅勇武走先, 和理非最後走咩? 企到最後就算大圍捕, 你身上乜撚都無, 佢都係要放人
3. 好多和理非係驚自己走唔切, 就大條道理咁痴線大嗌, 其實前面停低咗, 只有一個原因, 就係前面都有狗, 意思係已經被包圍。咁大家更加要冷靜, 和理非唔撚係架, 周圍係咁屌, 行啦走呀跑呀, 其實你乜裝都無, 你驚條西咩?

結果, 成班和理非急急腳走撚哂
成班和理非鳩衝哂入地鐵, 一車車豬咁走哂
剩低最後個幾百人係中環, 班狗見個人數唔多, 就收圈拉人

其實和理非企硬唔撚走, 咪又係食蛋
食蛋係咪真係要驚到痴撚咗線咁
金句: 後面射撚咗催淚彈! 走呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!咪撚望呀! 好撚大獲呀!
唔知仲以為後面出緊坦克車, 開盡哂馬力撞撚緊埋黎

加上佢每次都係射幾粒催淚彈出黎試下今日班人會唔會散
會散就會加大個力度
因為佢知道已經嚇到一班人會自己走撚哂

班狗要整個包圍網出黎話咁易, 係人都驚俾人拉
另外, 有裝俾人拉 VS 無裝俾人拉
邊個會大獲D, 邊個會易俾人告得入
根本大家都識分

但就係有班和理非, 下下驚自己俾人拉
次次搵一個好似好合理嘅原因, 合理化自己唔想抗爭嘅理由
放棄保護手足, 自己走先
就係呢一句: 行快D啦, 後面好多有GEAR手足頂住哂係後面呀!
佢唔係驚會頂住後面嘅人走唔到, 其實係驚自己走唔到

想講, 其實應該要俾有裝手足走先, 和理非最後先走
10幾萬個和理非唔撚走, 俾佢圍捕拉哂?
我都想見識下呢個場面
完全夠料上國際新聞, 岩哂和理非行國際線啦

最後, 簡單題目
大圍捕捉到兩個人
兩個人連袋都無個, 得張身份證
VS
兩個人FULL GEAR, 齊MASK有哂魔法係身

你地識揀, 只係你地唔肯做
香港人, 反抗?
今日兩點立場仲開緊LIVE
播緊西營盤個和你宵, 人山人海

原來去和你宵仲重要過119行動

和理非屌鳩你: 點解唔去119行動? 喂! 和你宵都係活動黎, 兄弟爬山各有各做啦
討論:香港人可唔可以全球登報 發起全球大罷工 向外國政府施壓制裁中共?https://lih.kg/1830351
我唔會做呢D無用野
自己起下我底, 睇下你去咗楊岳橋到叫佢搞人身保護令未?

最撚憎人只係講好嬲好嬲
又唔撚做野
[Twitter要人!] Luke de Pulford正跟進英領事件 https://lih.kg/1820092
你地點兜都唔會兜得到, 呢個就係問題所在
乜撚裝都無嘅人, 最唔應該驚嘅係佢地
勇敢D啦
唔知咁多
從來都唔洗經歷呢d場面
其實大部分和理非係唔會用連登 唔會用TG
以前有連儂牆佢地可以學 依加咩都無
所以係要諗方法點話比呢班岩岩覺醒既人知
有次尖沙咀上行車橋向黃埔方向走
條行車橋上咗就無地方落返去, 只能夠向黃埔方向行

期間又係呢個情況, 又係用呢一句
咪撚企係到啦, 後面好多有GEAR手足頂住哂係後面呀!

其實條行車橋另一邊已經成大班狗企哂係到

我只能夠同你講一句
如果連你地班和理非都走緊, 但個人龍唔撚郁, 點解?

因為前面都已經有狗頂撚住咗啦
咁應該幾時先走
一出tg大家已經大恐慌咁
你一個人恐慌影響埋其他人驚
心態上真係需要改變
和理非突破到其實有好大力量
明架啦, 班狗一射TG, 全部人即刻狗衝上車返屋企
邊個最遲返, 邊個ON9仔
口號都幫你諗埋啦

唔好出黎抗爭啦, 人地出TG架
吸一下就會死人架啦
無得駁,和理非係點都對唔住勇武,但真心今日感覺人數比預期少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞