懷疑被貓義工偷貓!良景偷貓

1001 回覆
45 Like 179 Dislike
點定義係走失? 可能隻貓性格就係鍾意自己出出入入, 唔畀佢出街又話禁錮佢, 畀佢出街又話照顧不周, 咁你玩曬啦
貓走失俾車撞
俾佢屋企人丟出街
條貓命沒保障

vs

犯法

個level係幾唔同嘅
班偷貓賊 偷完仲要自我感覺良好
等發生左先算 未發生你話走失左話禁到核彈制 全球攬炒都得 反而貓義工犯法係客觀事實 唔使兜
仲要突然勁多打手,真係唔慌話畀人知自己為錢賣貓偷貓,當連登仔弱智
廢老咪你呢d囉
錯都要死雞撐飯蓋
同話見唔到呢7個月有警暴 無撚分別🤭
從來無同你講話擁有權呢樣野
我一直講緊你比喻有問題好尷尬

有分別,生物走失同死物唔見左絕對有分別
死物我唔見左,有人執左拎去差館3個月後無人認領件死物自動會屬於執到嘅人
但生物走失唔會
係 因為道德上有錯係主觀 法律上有錯係客觀
商量要唔要番如果呢位貓義工係好人情願佢幫手搵處好人家接手啦, 咁冇責任既人唔好學人養寵物
你個仔女走失左 俾人拐去賣係抵你死
偷貓嗰個都係不道德因為有其他選擇
咁你咪拎隻貓去差館囉
我從來都只係講緊班貓義工將偷野合理化呢樣野
即使法律上有漏洞都講唔通呢個行為
「你d錢喺你錢包好危險
不如幫佢搵個新主人啦」

「同你講d野冇咩分別啫
偷嘢當有point 有咩討論空間啫」

巴打請問個point係邊
証據呢
單嘢良景group傳開哂啦
突然勁多良景人黎關心下都唔得
法律係一項準則 用來定對錯 當然嗰準則合唔合理就你地話事啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞