懷疑被貓義工偷貓!良景偷貓

1001 回覆
45 Like 179 Dislike
咪再叫貓義工,請叫偷貓賊,搞到班人好似好有人咁,其實只是惡性犯罪者

睇你reply真係好尷尬
咪on9 啦 走失左咁多次 接唔接都要傾幾日 樓主 會做咁多野 咪玩我啦
所以貓義工唔洗安慰自己 樓主最多只係道德上有錯 但係貓義工無論道德定法律上都仆硬街 可以準備通櫃
動物走失後,飼主若無動於衷,即使尋回,又不認領,便可能違法;但盡力尋找,不會被檢控。

家貓,屬有主之物,若有人未經同意下將牠帶走,無疑是剝奪主人擁有該寵物之權利,法律上會視作一般盜竊罪處理,一經定罪,最高刑罰是判監十年。
貓義工洗定8月15
咪再叫貓義工,請叫偷貓賊,搞到班人好似好有咁,其實只是惡性犯罪者
咁多”貓義工”上水
仆佢個街係咪犯罪集團黎?
成班圍屌樓主再合理化偷貓一事
痴撚線
諗起一兩年前咁上下
葵芳有地舖啲貓又係比”貓義工”偷走
仆街同黑警一齊冚家剷啦
隻貓人地既,偷鳩人隻貓就點都唔撚岩
問緊你呢單
係咪唔識廣東話
有冇貓義工義工執返隻貓義工返嚟?
星期一晚唔見貓 搵得返仲要商量到星期三晚先決定接返隻貓走
首先 你已經唔係第一次唔見隻貓 如果你第一次唔見左 你唔係應該用盡方法去杜絕你所講嘅「漏洞」 令你家貓唔會再唔見咩?
第二 你係真心緊張佢嘅 點解你仲要同屋企人商量接唔接佢返黎?人地問你點解 你仲要問返人關你咩事?
自問屋企有養貓 我錫佢仲錫過自己 如果發生唔見貓嘅事件 我相信大部分錫貓嘅主人係唔會好似你咁處理
你錫唔錫佢 你自己心中有數
從你上面啲對話 加上你講野態度 我係貓義工都唔會放心俾你帶返貓仔返去
上次同今日走失左 搵得返係好彩 但你可以保證到唔會再有同樣事件發生?如果下次佢跌左落街死左呢?
樓主好好反省下啦
你認為樓主不斷走失
每次都比番佢合理?

貓義工做法既問題只係犯法同難以確認身分
但其實合理

根本應該訂立法例
剝奪資格
比SPCA更大權力沒收
你根本本身已CLS

因為有南亞手足所以唔可以割南亞
https://lih.kg/1658316
我講咗好撚多次喇屌你老母
我叫咗佢棄養呀
sor 你岩
又無牌又無登記又無名無姓
用太空卡偷完貓走撚咗去,唔係賊係咩
係喇係喇
無論乜嘢法例訂咗 都唔關你班偷貓賊事啦你班土匪老幾呀
喂 上水啦
啞撚咗呀?
公了就嚇死啲貓義工了 其實根本冇可能告到樓主, 隻貓又唔識講嘢舉證難到仆街, 呢啲咁嘅case律政師可能都唔會理你, 根本浪費法庭資源
地舖放養貓梗係屌貓義工偷貓la....
依家係樓主多次走失貓點比
一陣全民貓義工 直接上人屋企偷 無裝窗花 偷 太多野食 偷 隻貓太可愛 偷 啱㗎啦 現實唔符合你所想就話係法律問題 有無諗過問題係出自你地嘅處理方法 你覺得唔合理咪搵動物協會 社署 有權力嘅對付樓主 自己越權做錯事 仲話係法律唔啱 要修法
我睇完都好認同
貓義工咁喪心病狂其實都係多得樓豬呢D無責任心嘅主人
又一件p牌長文批鬥,內容又係冇誠意乜乜柒柒,隻字不提偷貓賣貓

背後有幾大利益,大家自己判斷下
大佬呀我從來唔係同你講緊咩「隻隻係唔撚係你嘅先呢樣嘢」
我話你打比喻有問題呀
人哋講緊隻貓自己走失,你走去話你銀包入面啲錢好危險
你明唔明九唔搭八個點係邊?
我幾時變左偷貓賊

樓主本身已經抵比人沒收
貓義工做法既問題只係犯法同難以確認身分

如果同一件事係我SPCA沒收完全無問題
樓主係有做得唔好,但佢地無權擅自送走隻貓
如果懷疑樓主虐貓,亦都唔係由呢班so called「貓義工」 插手
係到講唔贏就想轉移話題?
人地有唔同意見=CLS
所以唔支持貓義工偷貓=CLS TOO?
所以睇狗咬狗IS OK
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞