懷疑被貓義工偷貓!良景偷貓

1001 回覆
45 Like 179 Dislike
疏忽照顧
任何人在關禁或運送動物時,疏於為其照顧的動物提供充足的食物和清水,或容許這些動物在其控制下承受不必要的痛苦。令寵物缺乏充足食物、清水、居所和必要的獸醫護理的寵物主人亦屬於此類。

走貓count唔count疏忽照顧我唔知,但呢條罪最多就判三年,加上完全冇證據顯示隻貓因其疏忽照顧承受任何痛苦,基本上都唔使坐,咁偷貓賊呢盜竊罪最高刑罰就10年,快d報警自首偷左人地隻貓啦
係呀
我都冇打
十幾年未走失過
我隻貓都好曳
頸帶都識自己除
藍絲logic
我係打你,唔鍾意咪報警!

實際上
法律係當貓係從屬人類嘅死物
唔會從貓嘅利益諗
嗱,你有不足還你有不足,但義工無權咁做,佢未得你同意下咁做,麻煩唔好求其完事
戴晒頸帶有主人出現都唔俾返隻貓人
社署都要等官判

而家偷貓做埋判官?
關咩事樓主都on9

真係有心養貓屋企唔多唔少都會有飛機籠/寵物袋啦

唔通平時隻貓有咩病去睇醫生又要俾樓主2日時間搵籠呀?緊係一開始就9衝接返隻貓先

唔係話偷貓撚啱 但其實人地一開始就好聲好氣話照顧24小時 樓主潛水一句都唔覆人 人地緊係諗住出領養啦
貓義工偷貓的確係好撚賤,但樓主我覺得你都一擔擔
但係呢次樓主真係幫唔落喎
明知貓喺人地度都唔即刻接返
仲要商量後第二日先覆人
好過比垃圾樓主繼續養啦 簡單一句同屋企人傾要傾成半日 根本無心養 比隻貓偷走到幾次 純粹見個義工出領養 之後唔忿氣擺上連登
未必係賣去支那

可以係轉介去中轉屋
因為貓係動物 有天性 除非佢屋企冇裝貓窗 冇比飽飯
你哋只會搞到香港冇人再敢放養 因為比你哋偷曬
賣?
你係咪見到佢有收錢賣出去?
支持你報警呀 睇下黑警理唔理

自己睇番wts 樓主都要稔下接唔接番隻貓
義工屋企長期有位keep住佢比佢慢慢稔?
佢唔覆咪比其他好d既主人養

又唔係執到 直接去賣錢
其實呢
出post呢位都唔係貓義工
而係上次隻貓走失左
幫手照顧嘅街坊
..
偷貓仲係到理直氣壯 痴撚線
呢真心覺得你呢個比喻行得通?
你之前唔見幾多次?
有無改善?
點解改善唔到?
覺唔覺你隻貓好易死?
你個比喻唔太好 貓狗係家人 點同賭錢比
同意公了 但一定唔可以合理化貓義工 分分鐘判樓主無罪 貓義工要坐番10碌8碌
走失唔當 除非冇裝窗之類
偷貓一定犯法
樓主報警保障自己先
唔係就變咗你走失唔搵貓 你犯法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞