《女朋友全家變咗隻蛋》(2)

1001 回覆
1848 Like 13 Dislike
live again
啱啱400 喇
粗略估計至少都有十篇

得閒可以讚下IG、FB 我都會睇
Live, 好正
lmlm!!
又係墨巴真係好勁
🥚🥚🥚
LM
live咗 lm
牛丸🥚
mustc妹妹!!!!!!!!
「同...對付兔子人,有關係?」我愣一愣。

「現代人太急進,凡事講求效率,應該多多理解事物嘅背後。」

「都係......反正呢家都走唔到。」我坐喺張床上面。

宋文德抿嘴微笑,續說,「而且,呢間屋嘅主人,係個女性。」

「嗰個時代可以讀書嘅女人,應該都有返咁上下背景......」我說。

宋文德好似早已熟透屋內任何物件擺放嘅位置,喺一個小抽屜中拎出張灰白色嘅照片:「佢叫,蘇青瑜。」

「咁你點發現呢塊鏡嘅用途?」我又問。

無理由見到塊鏡,就知道佢係用嚟斬妖除魔。

「呢本係佢嘅日誌,上面紀錄住佢唔少嘅日常。」宋文德又從某個抽屜中,拎出一本黃皮簿。

一掀開見到係用毛筆同草體嘅文字寫,就即刻大減閱讀意欲。

「點解......我好似見到日文咁?」我盯住字行間嘅文字。

「我推測過,佢可能識日文,但後嚟從佢本日誌中知道咗,佢係個中日混血兒。」

「但最後嚟咗宜個世界嘅角落......」

海潮聲漸漸急進。

「佢記載過話呢塊鏡係神物,所以應該就有驅逐邪物作用。」宋文德沉默數秒,說:「但使用嘅方法不詳。」

「既然呢個世界連兔子人都有,我又點會唔信......」我透過八方鏡反射,凝視住自己臉孔:「有可以驅逐佢咃神物。」
又live咗皮已正!
推 加速
Live左樓主,我係你啲屎,呀唔係,我係你fans求下你今日更多啲
牛演
墨説
我未得閒睇返薯仔啲故
原來係墨說 唔怪得好睇到咁
Live左
不經不覺,時間已到夜晚九點半。

除咗大自然嘅聲音,依到別無他聲。

宋文德比較好,朝早食咗碟卡邦尼意粉。

而我,就一直餓到宜家。

「你要俾我嘅嘢,就係呢塊鏡?」靜咗良久,我又打破沉默:「點解唔自己拎去用?」

宋文德閱讀緊前屋主嘅舊小說:「因為,我無你咁嘅覺悟。」

「...」

「而且基於我對民俗嘅尊重,呢條村就算係荒廢咗,我都唔會偷走人哋任何嘢,除非好似宜家咁,關乎到性命安危。」

「你一直等緊,好似我咁嘅人出現?」

宋文德輕淡一笑:「Who knows?上網提醒其他人唔好接觸兔子人,已經係我能力內最大可以做到嘅嘢。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞