《女朋友全家變咗隻蛋》(2)

1001 回覆
1848 Like 13 Dislike
LM
lm
LM
新post 留名
黎明
一日有好多文
Lm
留名

而家先知樓主係好出名嘅墨說巴
巴打係咪將軍澳人竟然知啲山區位
LM 等出文
墨巴
Live
原來係墨巴正評留名
感謝各位支持,

訓醒又有三百幾正評
Live
夠出幾多篇先
出文出死你
原來係墨巴! 有追過幾乎都係你嘅作品!
文呢
原來真係墨巴
前個排先翻睇完病港
加油樓豬快啲加更
出文啦
出文機器=墨b
「跟我嚟。」宋文德穿過寺廟後方小廊,通向外面一間比較簡陋、狹窄嘅房屋。

屋內只有一扇窗,可以俯視山下白浪滔滔、氣勢磅礴嘅大海。

呢個時候我先驚覺天色已暗,要出山可能太遲。

宋文德從西裝袋內拎出一盒火柴擦出火光,然後點亮屋內一根溶溶爛爛嘅紅蠟燭,依稀令呢個小空間得到照明。

「我哋今晚係咪走唔到,咁大雨、天又咁黑......」我定神凝望窗外。

「應該都係,一落雨山路就好濕滑。」宋文德拍甩西裝上嘅雨水,說:「同埋,我要俾你嘅嘢,就喺依到。」

「......」我回頭望一望佢。

只見佢伸手向屋內小木床,拎開枕頭。

繼而,拎起枕頭下嘅一塊小圓鏡。

「呢塊,叫「八方鏡」。」

「......」我行近啲睇,係一塊掌心大小嘅圓鏡。

「佢已經有幾百年歷史。」宋文德交俾我拎住。

「塊鏡有咩用...?」手感好粗糙。

「根據上一任屋主記載,係可以反噬邪物嘅鏡。」宋文德坐低,又再緩緩講起:「我都係對上一次考察先發現呢間屋,而呢間屋比起外面其他係與別不同。」

「與別不同嘅意思係?」

「首先,呢間屋嘅屋主佢住喺相較偏僻嘅位置,但其他原居民佢哋基本上係屋屋相連咁住埋一齊。其次,每一戶我都入去探究過,發現唯獨係呢間小屋無拜祭「因幡之白兔」......無放佢嘅銅像或者泥像,可以顯示出呢個屋主,係與別不同。」相信好少人能夠似宋文德咁,從環境上就推測到一二。

「再者,我發現呢戶嘅主人係讀書人嚟。櫃上放滿當時二十世紀上海嘅文學讀物,例如呢本《小說月報》同埋《繡像小說》。」宋文德一邊講,笑意一邊淡出。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞