《女朋友全家變咗隻蛋》(2)

1001 回覆
1848 Like 13 Dislike
新左陣嘅讀者
Lm
新讀者
又live
「樂園?」好明顯,宋文德係唔太清楚喺邊。

「你唔清楚...樂園...?」對方繼續陰沉、渾厚嘅聲線。

「樂園就係,所有求導者最終到達之地吧。」宋文德好聰明地,回避咗呢條問題。

重生會口中「樂園」嘅概念,我估就同基督教話會上「天堂」嘅概念差唔多,都係一個極樂淨土。

我開始有啲佩服,宋文德嘅處變不驚。

「你點解闖入禁地......」對方仍然帶有懷疑。

「因為...」宋文德頓一秒,續說:「會內教主叫我嚟搵一樣嘢,一塊鏡,你有冇見過。」

「無...」

「咁你喺到做咩。」宋文德反客為主。

「守夜......」求導者愎慢行出寺廟,去返水井嗰邊:「防止,有凡人進入樂園。」

「樂園......」宋文德盯住水井,可能同我諗法一樣。

重生會口中所謂嘅「樂園」,就係喺井底之下。

加上從影片上見到,佢哋進行吟唱時,都係圍繞住內村嘅水井,通常宗教上嚟講,被圍繞住嘅事物往往都係主角。
又live咗
live
今晚仲有幾多篇?
「嗰個人,佢真係犯咗大罪。」突然,宋文德指向寺廟內嘅乾屍。

亦即係拍攝者。

「中斷...儀式進行......」求導者用力吐出一四隻字:「罪無可恕。」

宋文德一路透過誘導性說話,引出求導者講咗唔少資訊。

「你今晚有冇事情,要回報俾重生會聽?」

「有異類意圖接近「樂園」入口。」求導者瞪向我。

「做得好,順應規條。」說畢,宋文德就行返去我身邊,點起一枝煙。

狂風暴雨依然。

負責守夜嘅求導者,依然企喺水井一旁。

「佢唔會立即對付你,但俾重生會查出你底世後,你都會好危險。」宋文德呼出一口煙,續說:「個拍攝者,應該都係因為中斷佢哋儀式進行,先落得即時處死呢個下場。」

「咁點...」

「你應該知自己要點。」宋文德望向我。
應該會講兩條友到落山左右
留名 好耐冇追古
支持!
我低頭,望向自己把狩獵小刀。

佢意思...係叫我殺人?

「得你有武器。」宋文德淡淡一笑,完全冇當殺人呢個話題係一回事咁。

果然,我猶豫緊。

「......」

今次宋文德食得特別快,並且好順手咁彈走煙頭:「借把刀嚟睇下。」

我不以為然,將把刀交咗俾佢,然後繼續決擇緊到底殺唔殺眼前呢一個,我幾乎唔認識佢,更加同佢無怨無仇嘅求導者。

即使佢同我女朋友件事有啲關連,我都唔可能......

等等......

宋文德...做緊咩?

佢...拎住把刀,慢慢行近求導者。
文啊~~~~~~好緊張
「赤日赤日紅神目......」宋文德一邊走近佢,一邊講。

「我等願意奉上......!」求導者哇啦一聲,痛苦咁撳住腹部。

宋文德......

一刀插咗入求導者個肚到。

「性命。」宋文德插一刀唔止,一隻手撳住對方背脊,一隻手不斷將刀插入佢腹肚位置。

直至求導者口含鮮血訓喺地下,先一刀插頸終結依一切,

由於山區嘅環境,真係一啲外來嘅污染光都無,加上落緊大雨.所以能見度真係極低,如果唔係,相信求導者見宋文德拎住把刀行過去嗰陣,已經逃走或者反抗,
原來又係墨巴,之前追追女仔個故睇到差d fail堆final
Btw今次個故有種睇緊京極夏彥既感覺,都係將民俗學同d奇怪現象同妖怪連繫一齊
又live左
live
留名 超級好睇!
殺人滅口
「你...你你...真係......殺咗佢!!?」我知道已經發生咗,但我都仲係好驚訝。

「唔殺佢,我同你就變做被掉落井嘅嗰個人......」右手沾滿血嘅宋文德,將把刀還返俾我:「俾返你。」

我拎返把刀,期間留意到宋文德嘅眼神。

我之前話過佢有另一面,我確信,

佢宜家嘅眼神,就係佢嘅另一面。

大雨滂沱下,宋文德蹲低身除走求導者嘅黑袍同吊咀。

「毀屍滅跡。」宋文德將吊咀收好入袋:「一齊掉佢條屍入井。」

事到如今,只可以咁做......

只可以怪,呢個求導者佢見到我哋嚟過。
「三、二、一。」

.

. .

. . .

「呯──」

我哋兩個合力將求導者條屍掉入井中。

但無諗過......

宜個行為,

居然會招嚟無法想像嘅後果。

「好好去你嘅「樂園」,享受極樂。」宋文德向井底下已死去嘅求導者講。

「已經五點幾......」我望一望手機,嘆咗口氣:「呢晚...好似特別長。」

更加無諗過......

會以殺人作收場。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞