《女朋友全家變咗隻蛋》(2)

1001 回覆
1848 Like 13 Dislike
切咗你嚟食
雖然外面環境令人不安,呢個地方更同重生會有所關連,但今晚至少唔洗一個人訓。

「你訓床,我訓地下就得。」我主動提出。

畢竟宋文德今日用咗咁多腦力,又俾咗塊「八方鏡」我,不過幾時先可以測試到塊鏡嘅真實性,就不得而知。

暫時追蹤兔子人嘅方法,好似得泉叔清楚?

宋文德好快就入眠,而我就望住天花板,好耐都未訓得著。聽住屋外間斷嘅雷聲,我無端諗返起Chloe。

以前一到雷雨夜,佢就會打俾我傾計。佢口裡講只係掛住我,實際上我早就留意到佢怕雷聲。

如果,如果人克服到佢畏懼嘅嘢,係咪就無敵?
死魂曲嘅歌啱唔啱
開餐啦
故啊!live
越嚟越少文
Lm
我係咪可以眼光光等天光
等樓主出文
病港、十少年2、虔誠者都好好睇
想短啲嘅話都可以由背叛者開始睇先
墨巴啲愛情故都好好睇㗎
好吊癮
又live左
Lm
LM
而我就望住天花板,好耐都未訓得著。聽住屋外間斷嘅風聲,我無端諗返起 樓主我live咗啦!
然後,我又諗起泉叔。

我到底可唔可以好似佢咁,一路以嚟孤身往前?如果無佢,我諗自己一早歸西。

就喺我輾轉反側期間,我無意見到檯底下有一個小暗格。無聊嘅我伸手入去暗格空心嘅圓洞入面,察覺真係有啲嘢之後,就移開夾板。

然後喺裡面,發現另一本日誌。

名為《異鄉人》。

我用手機作照明,掀開一頁又一頁咁睇。

內容係似小說形式咁,講述某個女性嘅故事。

主角係個出生於古董生意家庭嘅女仔,由於傳統家族重男輕女觀念,佢為咗證明自己,而喺二十四歲嗰陣離鄉別井,搭船到他鄉想幫家族搵返一件失傳嘅寶物。

佢發現寶物遺失喺一條村落附近,於是就喺村內落腳。由於佢相貌秀麗,居民都好歡迎佢加入。

家族遺失嘅古董,係名為「八赤勾玉」嘅勾玉。

據聞喺古時,曾經被最出名嘅陰陽師,用於封印某樣古老而邪惡嘅存在。

本來我想睇落去解悶,點不知......

呢半小說寫到一半,就無再寫落去。

無結局嘅一個故事。
Live 咗 留個名
墨巴暗示

封印古老而邪惡嘅存在
赤紅嘅天空(小松
Live
我搵到失眠既原因,原來今日未睇你篇小說
等等...

呢本嘢,睇落並唔係無結局......

而係後半頁嘅紙都俾人撕開咗,至少有數十頁以上,被刻意撕開咗......

或者係俾白蟻蛀食?我唔清楚,但我諗之後嘅結局,都應該無緣再睇到。

《異鄉人》嘅作者名,係叫「赤井一華」,用毛筆嘅字體係同屋主蘇青瑜幾乎一樣,所以我估計宜個係佢嘅日本名,蘇青瑜就係佢嘅中文名。

如果好似宋文德咁講,呢條村係拜祭日本神明「因幡之白兔」,咁就大概叫做有個解釋,解釋到呢樣文化差異係邊個帶入嚟。

果然,用腦過度係比較易訓著,我諗諗下就入咗夢鄉。

半夜唔知係咪我幻聽......

我好似聽到...

屋外,有把聲。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞