《女朋友全家變咗隻蛋》(2)

1001 回覆
1848 Like 13 Dislike
有人等到痴左線
live左😭
文呢
墨巴嘅故總係令人意想不到
之前個mk細妹故又係好正
屌笑左
墨巴做咩開分身ac
LM 幾刺激
琴日先開始睇都live左
寫得好好
為咗確認自己無眼花,我再次凝視深不見底嘅水井。此時,狂風呼呼作響,我凝神貫注眼前嘅畫面,無端諗起尼采一句說話。

『當你凝視深淵時,深淵也凝視著你。』

今次我持續咗十秒以上,視線完全無離開過井口,下面都係一片漆黑,唔通真係我多心?

就喺我打算轉身返去之際,一道閃電轟烈地劃過冷冷雨夜,令現場嘅能見度一下子提高。

同時...

亦令我留意到,

喺我五米距離嘅位置,企住某個嘅人。

佢面目陰沉,眼窩深陷,著住求導袍默默咁企喺隔離瞪住我。
如果唔係嗰天突然打咗道雷光,我都唔會發現佢嘅存在。

從佢袍上嘅掛飾望出,佢係「重生教」嘅人,因為佢頸上正正戴住重生教嗰個蛋形加個十字架嘅吊咀。

呢個求導者發現我望見佢之後,並無作出任何舉動,依然好似看守者咁監視住我。

我正常係應該要開口問佢係咩人,點解會喺到之類,但我所有嘅說話都好似俾某樣嘢抑制住一樣,講唔到出嚟。

我哋就係咁對望咗持續三、四秒,雨水都已經令全身濕透。

直至我慢慢退後,想經入寺廟再返去宋文德嗰邊通知佢外面有人時,我發現佢跟蹤住我,但保持住一定嘅距離。

我行到寺廟後門,佢就會行到寺廟門口望住我,呢種俾人望住嘅感覺,實在唔好受。

「你做咩跟過嚟啊!」我忍唔住威嚇佢。

但佢無俾到任何回覆我。

我拎出泉叔把狩獵小刀,繼續指住佢講:「我知你係「重生教」嘅人!」

無回應。

一諗到佢哋對嗰位拍攝者所做嘅事,我就覺此地不宜久留,隨時會有生命危險......
live
墨巴加油
要我殺落刀殺兔人,我毫不猶豫。

但要我落刀殺人類,我會猶豫,至少依一刻......

我無拎住把刀衝去劈佢嘅勇氣。

「宋文德!出面有個重生教嘅人......」我決定衝入屋,叫醒咗宋文德再算。

「重...生...教...?」宋文德俾我拍醒,模糊咁戴番眼鏡起身。

「就喺屋外面!望住我哋!我唔知佢望咗幾耐,但係我覺得好危險。」我說。

「咁對方應該係喺入黑,我哋入咗依間屋休息之後,先嚟到內村呢到。」宋文德一醒,即刻作出理性分析:「如果唔係我哋入村嗰陣無可能發現唔到。」

「咁點搞宜家?殺...殺咗佢?」我唔知個身係俾雨水淋得凍到顫,定係心理作用而顫:「定係即刻跑落山......」

「佢有冇攻擊嘅意圖?」宋文德問。

「無...暫時無,啱啱只係默默咁望住我。」

「一個人?」

「我就咁睇,係一個人。」
有文
「咁就得。」宋文德托一托眼鏡,目光沉穩:「可以試下同佢溝通。」

「無用嫁,我啱啱都試過問佢嘢......佢一句都唔講,一句都唔應。」

「咁可能係你無用到可以同佢溝通嘅「頻道」。」宋文德企喺身,整一整理西裝:「通常邪教成員都會進行自我隔離,係典型嘅分離主義者,只會同成員交流,呢啲係規條之一,亦係佢哋嘅信仰。」

又講一堆,我唔明但好似好勁嘅說話。

「我準備出去同佢搭上同一條「頻道」,你呢?」宋文德行到門口前,準備開門。

「我有刀,我跟喺你背後。」我說。

宜一刻呢到就好似間安全小屋,幫我哋兩個避開外面嘅劫難,如果可以嘅話我真係唔想出去,但我知咁做都只係自欺欺人。

有啲事情,

有啲真相,

人係終須面對。
點解我咁快碌左入黎 點解我唔等完故先入黎
好似吸撚左毒咁
好想樓主快啲出
Lm
Live 咗!
P牌手推~ 好緊張呀!
開門行出去,果然就見到企喺不遠處嘅黑袍求導者。

「就係佢?」宋文德望過去。

我點頭:「嗯...」

啱啱宋文德所講,搭上同一條「頻道」 就溝通到,令我無意間諗起譚國源,即係泉叔綁架嗰個重生會信徒。

佢一開始都好似係十問九唔應,但自從我冒認自己身份係Chloe細佬,佢就開始肯講嘢。

我恍然,原來宋文德講嘅所謂搭上「頻道」就係咁解,腦筋真係轉得唔夠快,睇嚟我壓力真係幾大。

「你好。」宋文德慢慢行過去,任由雨水落到身上。

一如所料,重生會求導者無作回應。

「赤日赤日紅神目.......」宋文德學影片中,重生會嘅領唱者咁,用同一歌調唱出依句。

良久,求導者發出渾濁嘅喉嚨壓音,然後作出咗回應:「我等...願意奉上一切......」

成功?

「你闖入淨土......「樂園」...尚未通向。」
個f5制就黎比我禁爛啦
live
又話要寫A-Z系列故
依家開咁多獨立故要寫到邊年月日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞