芬蘭新任女總理倡每周工作24小時

538 回覆
2508 Like 20 Dislike
播返d香港生活工作片段比佢地睇 佢地應該可以振作返 同埋更加愛國
去果度溝個鬼妹結婚(FF都覺得爽)
ching, 睇黎你行奴隸制太耐
仲要人地好多特別假
「媽媽能獲得近5個月的產假(如果想帶孩子還可以申請最長3年的帶薪假),而爸爸也有陪產假9個周,期間國家補貼你每月300歐元,公司還得給你們發60%~70%的工資。」

好似仲有咩搬屋都有有薪假
總之我好葡萄人哋國家
其餘時間,做愛
我freelance 返2,3日一星期
人工同以前打工一樣
日本南韓每年自殺嘅人好多,係因為太多嘢得來太難,連生存都極度困難,不婚不生不消費不追夢,生活冇乜衝擊,冇乜起落,好多人慢慢諗埋一邊而自殺,諗得埋就成佛了
好撚正
叻女
事實係你打完份唔鐘意既工一世都仲係窮呀
岩 咁做咩要打
北歐既政策, 其他國家咁講既話我地會覺得無可能work, 不設實際.
但北歐班vikings好撚有遠見, 真係可以將呢D不可能既社會福利變成可能, 仲要比全世界更有效率

對抗毒品
其他國家:有咁嚴得咁嚴
北歐:寬鬆處理, 戒毒所仲要提供安全環境比人吸毒. 結果北歐喺全球既抗毒戰係最top

教育
其他國家:大學有咁貴得咁貴
北歐:大學完全免費, 仲要比多餘錢你做生活費. 結果學生不負債, 整體經濟更好

勞工待遇
其他國家:儘量削弱員工權利, 榨取員工所有人力
北歐:平均工資全球最高, 但工時超短. 結果勞動人口工作效率極高, 快樂度亦全球最高.
仲有天堂般既監獄

結果犯罪率全球最低咁瀉,監獄冇咩犯結果引入隔離國家啲犯入去坐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞