芬蘭新任女總理倡每周工作24小時

538 回覆
2508 Like 20 Dislike
呢啲身型唔覺唔覺
通常一拆開大過個碗
有啲上司認為香港人咁勤力好值得驕傲,真喺悲哀。
好想移民
外國人係工時短但返工真係返工
之前返份工腦細鐘意人ot鐘意間office過左六點都坐滿人
咁個個人都配合佢,所以係佢未返黎前,個個打機上網吹水訓教,四點先開始做野做到七點幾八點
而家返份工準時收工,周圍同事返工真係返工,但一到六點就衝出門口走
所以而家我返工真係做野嘅時間係多過以前
不過以前咁樣幾爽
返工食完早餐訓陣,食完lunch又恰下,然後柯下屎打下機
廿蚊張
真共產社會 正阿 到時個個唔洗做
係呀
唔明準時返工準時收工有咩問題
d 野做晒我咪走囉
剩低個d野明明唔趕 可以第二日做
咁點解我仲要ot繼續做?
日日係度串鳩你 話你早走
心諗屌你老母咩 咁一開始份約寫工時就咪寫返九放六啦
寫返九放九呀嘛
d老屎忽以為間公司有佢份咁 cls
你一星期有192 個鐘
比你返每周24你咪又係5成時間做野
3成睇電話, 2成扮工上fb
呢d先係工業革命
當地有好多人有精神病同埋日光太長!唔係一家係好!
太悶當地,上網撜吓當地新聞先LA,好多人自殺!
所有野平衡係好重要!
咁比你返足12個鐘 係咪12個鐘都做緊野阿
同d濕尻老細一撚樣 永遠睇低人地 睇高自己
諗盡方法壓榨你既每一分鐘 但自己就剩係識開廢話大會
以為自己好撚有料 事實上每句都係廢到極點既廢話
唔好話 24小時
香港搵到份9-5既工 都已經係如獲至寶
九成 8-6 9-6 再加ot
所以要睇間公司點管理
以前間公司鐘意人ot唔畀收工所以腦細未返個個好似放監咁
第一日返工已經見帶我果個人訓教
返得個零月都開始跟佢訓教
而家份工掉返轉
身邊周圍同事返工時間好勤力做,1759就孭定袋跑出門口
自己懶極都會跟返一樣勤力,最起碼hea唔到以前咁
香港人嘅眼睛
same
嚇親一秒
最大問題係香港地
做大粒既唔係個個都係管理人材
d大粒覺得要d人係咁做做做先會有成果
而唔係以target為本做到target就得
2020啦 仲捉鬼
https://lih.kg/1813812

2020捉鬼好停
所以要減少工作時間
其實逼人ot,員工自然會搵更多走盞位去hea,或者反正做得快同慢都要ot,咁拖慢黎做
以前仲要成間公司嘅員工背後都話成日ot為間公司付出左好多架啦然後唱衰間公司
所以都無乜人肯去做
但其實個個返工時間都係hea
但以前真係爽啲
返工時間做曬放工做嘅私人野
有時見腦細咁鐘意人留係公司我夏天索性睇埋套戲先返屋企
生活環境好,工作環境好,
大家都知道由出生到老都有保障,
自然會願意愛護國家
不知道是不是因為日照時間短
而產生更好的人民性格?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞