芬蘭新任女總理倡每周工作24小時

538 回覆
2508 Like 20 Dislike
奴性好重
奴性重到
咁你唔駛日撚日返工。咁自然又有多d時間....

不過其實歸根究底。都係老闆願意分享幾多成果比下面。
悶唔悶就睇人嘅
我自己係香港生活都幾悶,假如過到去唔覺得會太難適應
反而我係怕天氣,小弟怕凍
香港返工,9個鐘有6個鐘都係拖慢嚟做,
因為早做晒啲嘢,老細都會喺臨收工俾嘢你做要你ot
明明3個鐘嘅工作量要你做夠10個鐘
左膠唔會比你踢佢哋走
而且好著重培育下一代和下一代生活環境
反之傳統華人社會對下一代只是責罵嚴管
尊貴和卑賤之份,唔俾佢地隨心表達,
養兒只為防老,是有條件的。
而且有不肖的概念
肖就是像的意思,要下一代像上一代
如果不做,就是不孝,族群就可以大條道理去攻擊,
形成封閉文化。
如果真係做嘢, 8x5係極限
咩極右,你熱狗
人妻
不過芬蘭好多人自殺
我做嘢嗰度有嗰芬蘭客同我講,芬蘭每年自殺嘅人好多,係因為太多嘢得來太易,生活冇乜衝擊,冇乜起落,好多人慢慢諗埋一邊。
呢個係管理層嘅問題
唔識有效率安排
淨係為咗望落好勤力好多嘢做
我做嘢嗰度有嗰芬蘭客同我講,芬蘭每年自殺嘅人好多,係因為太多嘢得來太易,生活冇乜衝擊,冇乜起落,好多人慢慢諗埋一邊。
幾好呀
學下自己煮飯
約埋班frd玩煮飯仔
不嬲都係
人多只係俾個機會你將個波彈來彈去
繼而有事就一個推一個睇下邊個唔好彩推唔走揹哂
實際作用係0

呢種架構係典型中國社會 唔開明 守舊 無遠見既管理層先會buy 因為唔知咩叫承擔 以為人多好辦事
實際係一班唔識做野 唔識multi tasks既人圍埋一堆你眼望我眼
不過事實證明一切 呢種公司係市場面臨淘汰
唔變就唔捱得好耐

從來 架構 工作流程精簡 先可以達致最有效率 由其21世紀資訊科技發達訊息萬變 根本人多係一種負累 人根本最重要係用來 make decision 其他盡量用電腦處理

古人都有講兵貴神速 效率先係取勝之道
想好似大陸佬24小時去賭去玩,紙醉金迷
睇完來生不做中國人都想即刻移民北歐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞