芬蘭新任女總理倡每周工作24小時

538 回覆
2508 Like 20 Dislike
香港仲好多無意義o既會議浪費時間
因為個政府係人民選出嚟
個個喺福利政策上有say
個個又富裕 咪會肯畀錢出嚟囉
套戲本身就係反嘲緊工業化
的確有可能係,不過我問身邊啲同事,好多都認為日照只係一個藉口。
思維影響現實制度 而現實又影響返思維
都係有套「萬般皆下品, 唯有讀書高」嘅觀念
好失望
咁係點
姐係無得返工造成?
然後一個禮拜打7份工
人地經濟環境許可
真係重視科學家嘅生活
但香港講科研 真係食得屎
有啲話其實係上一代內戰大家唔想交流咁多所做成,而家新一代比較少有依個問題,反而係飲酒人口比例太高,所以政府set重稅同埋晚上九點之後超級市場便利店等唔會以賣高過4.7%酒精含量的酒,酒吧除外。
香港一日24小間都唔夠用
1) 全球都會有人係咁,呢個唔係亞洲人專利
2) 佢地有分University、University of Applied Science、Technical University,想academic定practical自己揀
3) 成個歐洲都係行專門教育架啦,睇返香港舊制CE/AL,你覺得有冇呢個情況?

BTW off少少topic,香港教育忽視數理化係因為社會同產業需求
一黎冇工業,二黎識做實事既人唔會有好下場
識包裝+語文好+soft skill夠勁先係香港典型叻仔,好多都自身做唔到野,淨係識點人做野
https://youtu.be/8MLK8X9x7Ts 中撚曬
香港人愛boss 多過愛女朋友/老婆
push
唔怪得佢地啲車會有特製嘅裝置 防止佢地醉駕
香港成日逼人返勁長工時,但好多人返工其實都有好多時間唔係做實事,浪費時間
成件事都好on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞