芬蘭新任女總理倡每周工作24小時

538 回覆
2508 Like 20 Dislike
社會民主主義係全世界最大路嘅左派
啱呀, 喺香港 你幾唔叻都好肯讀書肯學
都可以上到IVE 出嚟搵到嘢做
第三道路 = 投降派 = 新自由主義
民主社會主義好d
公司會照出返24個鐘糧比你,即係你現在返part time其實一樣
荷蘭囉 唔係北歐 但人地都工時都唔算長
人地交完稅老來無憂 啲稅用返人民身上
即係交完稅自己享用得返
如果呢種機器真係發明到出嚟就真係全港在職人士嘅悲哀,不分藍白

https://youtu.be/17PkUsTVa7g
咁就睇你願唔願意承受箇中嘅代價啫
特別喺呢個乜都講錢嘅極端資本主義社會
因為人地既產業係高端產業,真係玩idea既野囉
人地返工就係做緊innovations
香港?返工係返一間名為辦公室既工廠,做埋啲野實際上係完全唔涉及innovation, 唔洗創意,唔洗叻人,實際上我地同富士康班砌iPhone 既人無分別
更重要既係人地都識得自殺以死控訴,香港人罷工都唔撚敢
有冇巴絲搞芬蘭移民
屌我都係
係 香港人先咁反智為錢讀書
人地讀咩degree 出嚟
做唔做本行都維持到生活有餘

工時短, 有福利, 人工高
咁先有動力去追求內涵, 修養
見過有人話

維港之所以有個咁靚嘅夜景,係因為你望緊海嗰陣仲有唔少人開夜做到狗閪噉款
有工會先有能力爭取, 快撚D入你而家果一行既工會
港豬?
你睇啲口罩開始炒撚到
你死你賤人血饅頭最好食
唔好以己度人啦
人地由細到大教育
個個多多少少都有求學精神, 有內涵
唔會只係花天酒地 虛度光陰

人地抑鬱係因為日照咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞