芬蘭新任女總理倡每周工作24小時

538 回覆
2508 Like 20 Dislike
拿拿拿…你咁講咪即係話人知佢無撚用囉

越廢既人先鍾意死攬權力唔放 當然你要同佢要玩政治你唔會夠佢玩 因為佢夠爛 呢方面佢絕對唔廢
佢知無權 唔擺款(靠惡扮認真) 佢就lead唔住下面班細 完全零leadership
而且唔簡單複雜化又點顯得佢重要 好似好有思路咁 而且流程簡化少左機會出事又點俾佢表演同做保長
結果形成一個最無效率既集團

不過呢種極無魅力既高層完全唔會明坐得高最重要係落決定個下同識lead人 而唔係死霸爛霸
有時我都唔撚明一樣野點解要分幾個人去做
但到真係有問題要解決時就個個話唔知,問第二個
chur足24
然後放6 day
我都係
其實芬蘭呢幾年經濟麻麻哋
無人會想自己做咁多野 所以識玩一定扮忙推job
無人會同老闆講 韓信點兵 多多益善
最後一定同韓信一樣不得善終
唔係話你串同功高蓋主而死 而係一定做死無人可憐 所以又請多幾個做差唔多既野
同埋好多時唔係唔知 係明知都唔答你廢事出事揹鍋
你都知好多野跟足程序都會出事 而且出事就係出事即使跟足哂程序都係一樣係一個位俾人入
佢答你出左事就佢上身
咁你會唔會答丫
香港係工時長之餘
效率亦高(對比其他國家)
我真係好想住北歐
幫推

唔好意思 謝一謝位

和理非 手足 家長 學生都請入黎

tg 支足channel
https://t.me/materials201920
其實都要睇管理層掂唔掂

廢既管理層思維緊係一個人越做得多越多時間放響公司越好

但唔會諗返轉頭佢攪少d花臣,改善下d程序流程或者有權力既人跟貼d甚至放下權俾前線,d野就可以做少好撚多
拿拿拿…你咁講咪即係話人知佢無撚用囉

越廢既人先鍾意死攬權力唔放 當然你要同佢要玩政治你唔會夠佢玩 因為佢夠爛 呢方面佢絕對唔廢
佢知無權 唔擺款(靠惡扮認真) 佢就lead唔住下面班細 完全零leadership
而且唔簡單複雜化又點顯得佢重要 好似好有思路咁 而且流程簡化少左機會出事又點俾佢表演同做保長
結果形成一個最無效率既集團

不過呢種極無魅力既高層完全唔會明坐得高最重要係落決定個下同識lead人 而唔係死霸爛霸

sbt,正如美國好多華人諗唔明點解自己咁勤力都做唔到管理層一樣
而佢地睇唔起既印度人好多都做到高層

而華人鐘意做間諜偷野都係原因之一
北歐同天堂其實冇咩分別,你出國讀書政府連錢都畀埋你
香港就可能會
人靚心地好
做一間稍為人多小小嘅公司就會見識到原來個個都係足球員最叻將個波踢黎踢去
然後唔知道唔關我事,問啊邊個啦
歐洲人做嘢慢到仆街,佢地工時短,不過幫佢地做嘢啲vendor (亞洲)長之嘛... 如果全部人都每周 24 小時,成個系統就唔 work。
香港民建聯倡每日工作24小時
係架 佢地踢起tiki taka上來分分鐘好過巴塞
其實唔係話人多唔得 你業務需要公司有規模你請咁多人無問題 個個真係分工清晰各施其職安守本份
但同一樣野分幾條似模似樣既支線再用幾個人做互相抵觸既野真心唔知想點
97前一直都係有ot補水,要怪就怪上一代奴隸港豬係97後至沙士期間同仆街老細共渡時姦,竟然主動減人工cut福利又肯ot冇補水 ,正一天生賤種奴隸

沙士過後經濟起飛,ot冇補水已經成為香港職場約定俗成既文化,你唔滿意可以唔做,大把人做
我都係
想討論吓
班中產以上藍絲算唔算生活喺天堂
咩都唔缺 又唔會好似打工仔咁死踩OT
佢地左膠又正唔正常
成個國家冇晒勞動力 好難維持高福利
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞