芬蘭新任女總理倡每周工作24小時

538 回覆
2508 Like 20 Dislike
其實香港人讀書花左你咁多時間
又用左社會咁多人力物力
羊毛出自羊身上
個大社會自然要求你用返工用返咁多時間cover返
如果番工係一team 人做一單project
做完要幫 未做哂既人做 為左趕deadline
根本就唔會有動力做快啲
寧願行慢兩步 等人幫
好過自己做完 又冇得走 反正單野未完
大家都冇得走

由岩岩出黎做野到番左幾年之後既體驗
支那仲提倡996
香港好快會跟
咁消防咪返一日放6日
yes 因為離晒地
地面係好撚不堪
但仲有好多人覺得
行行畀人剝削工資榨壓係正常
g持
天堂
我見到24小時打咗個突,。以為係假膠po
唔認同,人種問題,留意下中國人咩思維先啦。
思維影響心態,心態影響行為。

成個中國,香港個思維都有問題,唔係做左工業大國啦。
中國人呢個垃圾人種dna好大喜功貪賺快錢又叻就識

中國人眼中從來只有地產金融,近排好啲,多左個5g打下飛機

香港返工頭一個鐘未訓醒hea/食早餐

收工前1個鐘又係9hea

咪一撚樣
香港奴隸城市 長工時政策 奴隸沉迷返工 唔敢反政府
科技就係想人懶
慳返多啲時間享受人生
而唔係被人榨壓人工
然後為雞碎咁多不斷勞碌半生虛耗光陰

因為資源分配懸殊
先養成個個都對財富, 物質嘅盲目崇拜
最後做嘢做到 忽略心靈內涵嘅需要
奴隸先會咁諗嘅啫
明明係剝削都諗到好嘢嚟
真係奴隸獸
周綺萍
我哋眼中嘅離地應該係佢哋眼中嘅貼地,因為佢哋嘅生活質素應該好到飛起
work life 點係balance
life 重要過 work 㗎嗎
祝芬蘭成為第一強國
屌,每日都係返去清琴日嘅嘢,但日日都有琴日,做極都未做完,日日至少O一兩個鐘先搞貼
如果安排個shift 好 返8個鐘連1個鐘飯鐘會係最開心(5天工作)8-4/9-5/10-6好夠做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞