芬蘭新任女總理倡每周工作24小時

538 回覆
2508 Like 20 Dislike
因為人地有天然資源 唔洗點勞動都有好多收入
而香港新加坡日本呢啲天然資源唔多嘅國家要比其他國家努力更多倍先追得上
當然呢個只係因素之一
可以輪替㗎嗎
再者 人地唔係人呀?
你當你自己大帝要睇你收工時間
延長做耐啲侍候你??

澳洲4, 5點啲餐廳都收哂啦 仲等你咩
你要買嘢就趁早啦
你呢啲阻人收工就真
你既解釋唔成立
北歐degree改制前行五/六年制,讀完就等同master degree
宜家跟英美三級制,社會普遍都係要你讀完master先當係finish左first degree
芬蘭仲要有強制兵役唔知一年定兩年
佢哋比我地仲讀得耐,點解工時又可以少我地咁多
咁樣人民就無時間上街,達到止暴制亂
究竟前世要做幾多好事先做到北歐人
唔係個個人有咁好際遇, 或者冇乜負擔㗎
政府文職工已經係個好好嘅例子
成班人讀完四年大學入去磨爛蓆荒廢人生
有個女喇
就係左膠先建立到天堂
錯就錯左呢個世界太多壞人濫用
佢地有冇盲目追求學歷先?
例如香港,好多人為讀而讀,讀書係為拿degree,就算入唔岩科,明知又冇興趣兼那科又冇前途,都照硬食,總之有degree肯收就讀。
有些讀完一個又一個degree。
真slave test
你咪小人之心, 膚淺井底啦

佢地有種心態叫互助精神
冇人會好似你咁諗到咁計較

佢地之所以唔計較
係因為工資差距細
而且人工追到物價有餘
佢地冇崇拜物質、金錢
佢地有嘅係時間,
畀嘅稅又有得監察返福利點分配
教育, 大部分醫療都免費

既有錢又心靈富足
所以佢地先咁慷慨 唔計較

呢d先係生活
香港以前都係咁
宜家變到得返文法教育,仲要繼續行精英制
以前讀唔成書有TI、nursing school、一堆職前課程
一路讀一路做,讀完書學滿師就自立門戶
宜家唔適合文法教育既人可以提早刷首抽,讀完IVE都冇撚用
日本微軟公司去年也推行新工作制度試驗,將每周休息日增至3天,結果生產率驚人地上升39.9%。

點計到生產率加咁多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞