芬蘭新任女總理倡每周工作24小時

538 回覆
2508 Like 20 Dislike
依方面反而唔清楚,但佢哋交通罰則野好重,按人工比例扣,前幾年Nokia CEO撞車定唔知點,罰得好和味,google吓應該會搵到
如果人人4天工作可能少左大半人反共
即刻投胎去芬蘭
以前日本景氣時期都係咁
六小時可能食飯半粒鐘(鬼佬9食中午)
對比返其實同香港差唔多
香港一日俾好似廿蚊張呢d垃圾廢老有話事權,唔一個禮拜番7日都偷笑
可能人地個時薪可以抵消晒呢
對比香港真係地獄
一日返8~9個鐘 一星期返五日已經算好
勞工處有大把工仲係要返六日
夠膽死仲要一萬人工都無
仲要日日ot 無補水
d老屎忽見人準時走又俾說話人聽
福利已經無乜 新入職大假少得可憐
好啦
到頂唔順 想辭職休息返一兩個月
見工個陣d閪hr 又審犯咁審問你點解有空白期
勞工法例又落後 完全保障唔到打工仔
真係痴撚晒線
很想要吧
香港商家提倡每天工作24小時,香港又贏,揚威海外
好羨慕
番兩日12 小時會唔會好啲

利申:日日番12 個鐘
因越來越多人失踪,懇請大家提高警覺;在街選多人經過的地方來往,盡量不要夜晚出街。我在類似"戰區"的地方待過幾年,已習慣在多人安全的路線,多人的時間來往任何地方,並習慣晚上外出。今次香港警察及老解比恐怖分子更恐怖。士兵基本本份就是不被獵殺。兄弟爬山,各自努力;光復香港,時代革命。
香港人會做一日通宵之後放一個禮拜假
咁樣人工有無減先
老實依家番咁耐當中1/3時間就係開埋啲濕鳩吹水會
香港奴隸
cls
我想表達嘅係一般公眾服務係跟翻正規嘅辦工時間
姐係銀行,郵局,政府部門所有大部分人都要用嘅野都係個個時間關門
當你係個到真係住嘅時候 就會知有咩問題
唔係一味用打工仔心態去稔
老實講香港人人工高有撚用
供樓已經用你大半人生嘅錢
再加工時咁長你已經享受唔到
日日要你OT但冇補水
唔撚肯留既就軟硬兼施話年底bonus好睇表現
一係就問你係咪搵到好路數唔憂做

平時「早走」, 即係6點過少少就走, 就問你咁早去邊
夠鐘咪走囉屌, 寫明係放6點架嘛你老味

屌你老母香港D打工文化真係好撚on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞